Vad är och gör en Apotekare?
Apotekares breda arbetsmarknad inbegriper läkemedelsindustrin, apotek, myndigheter och sjukhus, men också landsting och universitet. Arbetsuppgifterna inom läkemedelsindustrin är många. Apotekare jobbar här exempelvis som forskare på forsknings och utvecklingslaboratorier, med kliniska prövningar av nya läkemedel, som ansvariga för tillverkningen, med registrering av läkemedel eller med marknadsföring av läkemedel.
Apotek är en viktig del av hälso- och sjukvården. De fördjupade kunskaper apotekare har gör att de är lämpliga för arbetsledande och andra specialistfunktioner på apotek.
Arbetsuppgifter
En Apotekare kan ha en mängd olika arbetsuppgifter, bland annat på sjukhusapotek är apotekarens uppgift ofta att i samarbete med sjukhuspersonalen organisera och ansvara för läkemedelsförsörjningen inom sjukhuset. De ansvarar även, tillsammans med andra farmacevter, för distributionen av läkemedel från apoteket. En viktig uppgift är att i samarbete med sjukhuspersonalen se till att man hanterar läkemedel säkert på sjukhusens avdelningar, liksom att ge sjukhuspersonalen information om läkemedlens användning.
En ny roll för apotekare är att inne på sjukhusets vårdavdelningar arbeta tillsammans med läkare för att optimera enskilda patienters läkemedelsbehandling. Ofta har då apotekaren förutom grundutbildning även läst magisterprogram i s.k. klinisk farmaci (se nedan) eller har annan liknande vidareutbildning. Andra uppgifter är till exempel att tillverka cancerläkemedel och sterila läkemedel för sjukhusets behov och att medverka i forskningsprojekt kring läkemedel.
Var arbetar man?
Som apotekare kan du också arbeta på de myndigheter – framförallt Läkemedelsverket – som granskar och kontrollerar arbetet inom läkemedelsindustrin och på apotek.
Allt fler landsting anställer också apotekare, dels för kliniskt arbete på vårdavdelning (se ovan), dels som ansvariga för olika delar av sjukhusens läkemedelsförsörjning. En del landsting har apotekare anställda på läkemedelsinformationscentraler och i läkemedelskommittéer, främst för utrednings- och informationsuppdrag. Apotekare, oftast disputerade, arbetar även som lärare på de farmaceutiska utbildningarna.
Apotekare kan ibland även arbeta inom områden som ligger utanför de farmaceutiska. Detta gäller främst inom livsmedels-, kosmetika- och kemisk teknisk industri samt media men även inom miljö- och naturvård. Det finns idag ca 3000 yrkesverksamma apotekare.
Vilken utbildning krävs för att bli Apotekare
Apotekarutbildningen ger dig en bred och djup kunskap inom kemi, biovetenskap och farmaci. Laborationer och praktik kompletterar de teoretiska momenten.
Att studera till Apotekare
Du lär dig hur läkemedel forskas fram, vad läkemedel innehåller, hur de framställs, hur de påverkar kroppen och hur olika läkemedel kan påverka varandra. Att du som apotekare kan jobba inom så många olika områden beror till stor del på utbildningens mycket breda naturvetenskapliga upplägg. För att arbeta som apotekare inom hälso- och sjukvården, inklusive apotek, måste man ha legitimation från Socialstyrelsen. Legitimation ansöker man om hos Socialstyrelsen efter avlagd apotekarexamen. Utbildningen till apotekare omfattar 300 hp motsvarande fem års heltidsstudier inklusive sex månaders praktik på apotek. Apotekarutbildningen är forskarberättigande, det vill säga du kan fortsätta med doktorandstudier efter examen. Forskarstudier efter apotekarutbildningen leder fram till doktorsexamen.
Behörighetskrav för Apotekare
Behörighetskraven för utbildningar till Apotekare hittar du i områdesbehörighet A13.
Studera till Apotekare utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan hitta relevanta utbildningar till Apotekare på Søk Utdanning.
Specialisering och inriktningar
På dagens avreglerade apoteksmarknad finns nu en ny unik möjlighet för en apotekare att bli företagsledare och öppna sitt eget apotek. Hitta fler kurser inom kompetensutveckling här.
Skillnad mot liknande yrken
Skillnaden mellan Apotekare och Receptarie är utbildningens längd. Utbildningen till Apotekare är 5 år, medan Receptarie är 3 år långt.
Frågor på studievägledningen relaterad till apotekare
Frågor på studievägledningen relaterad till apotekare
Lön & Löneutveckling
36 400 kronor per månad
Källa: SCB