Vad är och gör en Arbetsterapeut?
Arbetsterapeut en arbetar tillsammans med individer eller grupper inom samhället, för att förebygga, lösa eller mildra de begränsningar som sjukdom eller skada kan innebära i arbetslivet. Arbetsterapeuten ska kunna avgöra människors aktivitetsförmåga i olika miljöer och hur de hänger samman med hälsan. De tränar patienten/klienten till att klara eget boende, att få en aktiv fritid, lek, skola och arbete. Arbetet sker ofta i team med andra yrkesgrupper. Totalt finns det drygt 11000 legitimerade arbetsterapeuter i Sverige.
Åtta av tio arbetsterapeuter har kommun eller landsting som arbetsgivare och arbetar på sjukhus, vårdcentraler, inom barn- och vuxenhabilitering eller äldre- och handikappomsorg. Övriga kan arbeta med exempelvis arbetsrehabilitering, på Arbetsförmedlingen eller inom kriminalvården. En del ägnar sig även åt undervisning och forskning. Det finns ett antal som arbetar inom enskild sektor på exempelvis hjälpmedelsföretag eller inom företagshälsovård. Ett mindre antal är egna företagare.
Arbetsuppgifter
Arbetsterapeuten arbetar med personer individuellt eller i grupp. Ofta sker arbetet i projektteam med till exempel sjukgymnaster, psykologer, logopeder, dietister och läkare. Bland annat kan arbetsuppgifterna handla om
- handleda och stödja vårdpersonal och anhöriga
- skriva intyg som underlag för beslut av myndigheter
- ta tillvara och utveckla fysiska, kognitiva och sociala färdigheter
- prova ut, anpassa och förskriva olika hjälpmedel
Var arbetar man?
Arbetsterapeuter jobbar inom exempelvis inom kommunen med äldreomsorg eller funktionsnedsättningar, rehabilitering, sjukhus och vårdcentraler, skolor, Försäkringskassan, på olika företag. De är ofta egna företagare.
Videointervju med en Arbetsterapeut
Vilken utbildning krävs för att bli Arbetsterapeut
Arbetsterapeututbildningen finns inom högskolan på åtta platser i landet. Den omfattar tre års studier och leder till arbetsterapeutexamen. Praktik ingår. För antagning krävs förutom grundläggande behörighet också särskild behörighet i vissa ämnen. Kontrollera aktuella krav med utbildningsanordnaren. Först efter att man har fått sin legitimation som Arbetsterapeut från Socialstyrelsen kan man börja arbeta som arbetsterapeut.
Att studera till Arbetsterapeut
Att utbilda sig till arbetsterapeut innebär tre års studier på högskola eller universitet på flera olika ställen runt om i landet. Utbildningen är både praktisk och teoretisk. Man läser bland annat arbetsterapi, medicin och samhälls- och beteendevetenskap.
Behörighetskrav för Arbetsterapeut
Behörighetskraven för utbildning till Arbetsterapeut hittar du i områdesbehörighet A14.
Studera till Arbetsterapeut utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan hitta relevanta utbildningar till Arbetsterapeut i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Tänkbara vidareutbildningar inom relaterade arbetsområden är Magisterprogram i Besluts-, risk- och policyanalys eller Arbetshälsa.
Specialisering och inriktningar
En Arbetsterapeut kan ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen, men man kan också fortsätta att läsa på master- och forskarnivå.
Skillnad mot liknande yrken
Man tror ofta att en Arbetsterapeut är en Sjukgymnast, fast på arbetsplatsen, men skillnaden är att Sjukgymnasten arbetar mer med människan i rörelse, för att förebygga eller lindrakrämpor av något slag och då hjälper till med träning och fysisk aktivitet av något slag.
Stipendier för Arbetsterapeuter
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Se internship och traineeprogram inom Medicin
Se kompetensutveckling inom arbetsmiljö på Utbildning 24
Frågor på studievägledningen relaterad till arbetsterapeut
Frågor på studievägledningen relaterad till arbetsterapeut
Frågor på studievägledningen relaterad till arbetsterapeut
Frågor på studievägledningen relaterad till arbetsterapeut