https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1656403024/us/swdv6tlqh8dxytl4ckss.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1581326749/us/jvh2u1elbiwqnfgxm3nr.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1656403262/us/oiinbopmwvakb3xdwfz6.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Ekonomi, handel & administration

 • Banktjänsteman – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Banktjänsteman samt relaterad information om hur mycket Banktjänsteman tjänar i lön, hur det är att jobba som Banktjänsteman, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Banktjänstemanutomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Banktjänsteman?

  Oavsett man arbetar på bank eller på ett finansföretag, är arbetsuppgifterna ungefär likvärdiga för en Banktjänsteman. Skillnaderna beror mer på vilken specialisering du har och vilken nivå du arbetar på. På en mindre arbetsplats, till exempel ett lokalt bankkontor, möter du både privatkunder och företagskunder. Det krävs olika lösningar för olika kunder beroende på kundens behov, krav och ekonomiska situation. På större arbetsplatser kan arbetet bli mer specialiserat. Om du arbetar med direkt kundkontakt på ett bankkontor träffar du kunder som kommer in på kontoret spontant.

  Ekonomisk rådgivning är ett växande arbetsområde. Kunderna träffar du vanligtvis vid förbokade möten. De kan vara både privatpersoner, företag och föreningar. Som privatekonomisk rådgivare (privatrådgivare) ger du råd och vägledning exempelvis när det gäller sparande på kort eller lång sikt, placering av pengar, lån till husköp eller kapitalvaror, försäkringar, vardagsekonomi eller familjerättsliga frågor.

  Utifrån en analys av kundens hela ekonomiska situation, kan det exempelvis bli aktuellt att avråda kunden från en alltför spekulativ placering. Att hjälpa till med skattefrågor, som exempelvis deklarationer, kan också vara din uppgift. En kvalificerad placeringsrådgivare för privatpersoner arbetar med aktier, fonder, optioner och försäkringar. Den information och de råd du ger kunderna ska dokumenteras och lämnas till kunden efter varje rådgivningssamtal.

  Som företagsekonomisk rådgivare (företagsrådgivare) ger du råd till företag, handlägger skatteärenden, bolagsbildning, kreditärenden med mera. Du kan också arbeta med företagets långsiktiga planering. Då analyserar du företagets ekonomiska situation, studerar alternativa utvecklingsmöjligheter och gör riskbedömning. I såväl banker som finansföretag finns uppgifter som har att göra med den centrala förvaltningen. På en finansavdelning arbetar du med att placera företagets egna tillgångar. På central nivå kan du även vara inblandad i revision, personaladministration, internutbildning och databehandling. Där har man oftast inte så mycket kundkontakt. Istället samarbetar du med andra tjänstemän i företaget.

  Arbetsuppgifter

  Banktjänsteman är ett varierande jobb men många olika arbetsuppgifter. Att göra analyser och ge ekonomiska råd till privatpersoner eller företag är några. Försäljning av en rad specialiserade produkter är också ett viktigt inslag i arbetsuppgifterna. Det här kan man få arbeta med:

  • privatkunder och företagskunder
  • informera om slags konton och tjänster
  • finna lösningar för olika kunders behov
  • ge service per telefon.
  • boka möten med kunder
  • ansvara för betalningar till eller från utlandet
  • sälja och köpa utländska valutor
  • hanterar bolån
  • analyserar kunders ekonomiska situation

  Var arbetar man?

  Arbetsplatsen är antingen på en bank eller på ett finansföretag.

  Vilka arbetstider har en Banktjänsteman?

  Som banktjänsteman arbetar du normala kontorstider, oftast 8:00 - 17:00. Arbetar med kundtjänstärenden kan tiderna dock variera.

  Videointervju med en Banktjänsteman

  Ingen videointervju för tillfället

  Vilken utbildning krävs för att bli Banktjänsteman

  Arbetar du som privatekonomisk rådgivare eller kundrådgivare är arbetsgivaren ansvarig för att du får den utbildning som krävs för arbetsuppgifterna. Den praktiska utbildningen till Banktjänsteman genomförs som internutbildning med lön på respektive företag/bank. Då är du alltså redan anställd. Internutbildningen pågår kontinuerligt och varvas med arbete. Läs mer om utbildningskrav nedan!

  Att studera till Banktjänsteman

  Arbetsgivaren ansvarar för att du får utbildning. Placeringsrådgivare måste dessutom efter genomgången utbildning ta en så kallad SwedSec-licens för att arbeta som finansiell rådgivare. läs mer under yrket aktiemäklare. Arbetar du med förmedling av försäkringar omfattas du även av lagen om försäkringsförmedling och en liknande licens som för placeringsrådgivare och aktiemäklare kan gälla. Även om många banker godtar en gymnasieutbildning med inriktning på ekonomi, kräver bankerna ofta att man är utbildad ekonom eller civilekonom.

  Behörighetskrav för Banktjänstemän

  Kraven kan variera mellan banker, men se områdesbehörighet A4 som krävs för ekonom- och civilekonomexamen.

  Studera till Banktjänsteman utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Se utbildningar inom ekonomi på Søk Utdanning.

  Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

  Det finns inga magister- eller masterprogram just för banktjänstemän, dock finns magister och masterutbildningar för ekonomer.

  Specialisering och inriktningar

  En Banktjänsteman kan inrikta sig på att bli Placeringsrådgivare eller Aktiemäklare. Enlig lagen om finansiell rådgivning ska de som är placeringsrådgivare för privatpersoner och arbetar med aktier, fonder, optioner och försäkringar ha en särskild utbildning och genomgå test för att få en så kallad SwedSec-licent. Arbetsgivaren ansvarar för att du får utbildning. Testet omfattar områden som finansiella instrument och handel med finansiella instrument, administration av finansiella instrument, finansiell ekonomi, etik och gott omdöme samt regelverk och tillsyn. Även Försäkringsrådgivare kan vara en vidareutbildning.

  Skillnad mot liknande yrken

  Jämför gärna med Fondmäklare som informerar och säljer fonder.

  Stipendier för Banktjänstemän

  Vi har ingen information om stipender för just banktjänstemän, se däremot under Civilekonom/Ekonom.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Internship och traineeprogram inom ekonomi
  Kompetensutveckling inom ekonomi

  Passar du som banktjänsteman?

  Huruvida du passar som banktjänsteman beror i hög grad på dig själv, men saker som kan tala för att du passar inom yrket är att du är "service-minded", gillar ekonomi på sätt att du gärna läser om ekonomi och näringsliv och gillar matematik och siffror.

  Frågor på studievägledningen relaterad till banktjänsteman

  Lön & Löneutveckling

  Året 2014 tjänade en banktjänsteman:
  35 800 kronor per månad

  ...
  Business, Diploma 8 mån, kandidat 2-3 år - APM College of Business and Communication, STUDIN – Study International

  Är du intresserad av en internationell karriär inom företagsekonomi, marknadsföring och reklam eller event man...

  Australien

  International Business, 1-3 år – Regent’s University, London, STUDIN – Study International

  Regent’s University erbjuder studier på den högsta nivån i en internationell miljö där du som student är i fok...

  Flera orter

  Piraja