https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618810686/us/modnseijtb0godejqnhq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1613482465/us/fu9jvhvwkcvei1gdtdo1.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Transport

 • Bilbärgare – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Bilbärgare samt relaterad information om hur mycket Bilbärgare tjänar i lön, hur det är att jobba som Bilbärgare, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Bilbärgare utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Bilbärgare?

  Bilbärgare transporterar havererade fordon. De får sina uppdrag via en larmcentral. Det händer att bilbärgaren kommer först till en olycksplats. Då hjälper man till vid räddningsarbetet. Arbetet förutsätter att man har intresse för bilar. Man kör antingen en mindre garagebärgare, en flak-bärgare eller en tungbärgare, som klarar av bärgning av långtradare och bussar. Som bilbärgare har man jour antingen i hemmet eller på kontoret och åker ut på akuta eller beställda uppdrag. Det innebär att man hela tiden ska vara redo för att göra en insats. Det inkommer alltid många uppdrag vid besvärligt väglag.

  Arbetsuppgifter

  Bilbärgare har ett rörligt och varierande arbete med bilbärgnings- och bilassistenttjänster. Uppdragen kan handla om att bärga stulna bilar eller transportera havererade fordon till motorverkstad eller till lackverkstad. Även enklare reparationer och arbete med starthjälp och lås-öppning ingår i jobbet. En bilbärgare kommer i kontakt med många människor. Det är viktigt att vara stabil, flexibel, serviceinriktad och kunna behålla lugnet även i pressande situationer.

  Var arbetar man?

  Som bilbärgare arbetar man antingen som anställd bilbärgare eller egen företagare. Eftersom nästan alla uppdrag kommer via larmcentraler, är bärgningsföretagen vanligtvis knutna till en larmcentral. Några få bilbärgare arbetar som friåkare.

  Vilken utbildning krävs för att bli Bilbärgare

  För att arbeta med flak-bärgare eller tungbärgare måste man ha körkort för lastbil (C-behörighet). Det är meriterande att ha körkort med CE-behörighet.

  Att studera till Bilbärgare

  Bilbärgningsfirmor rekryterar helst personal som har erfarenhet av fordonsreparationer. Det vanligaste sättet att lära sig yrket är att man åker med en erfaren bilbärgare som lärling. Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd har femdagars kurser i bärgning. Dessa riktar sig dock till personer som arbetar i yrket. Många bärgningsfirmor föredrar att rekrytera personer som har yrkesmässig erfarenhet av fordonsreparationer till bärgar-yrket.

  Behörighetskrav för Bilbärgare

  För mer information rörande utbildningar till Bilbärgare hittar du i arbetsplatsupplärning.

  Studera till Bilbärgare utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Bilbärgare på Søk Utdanning.

  Specialisering och inriktningar

  Många Bilbärgare öppnat eget. För att dryga ut inkomsten finns en möjlighet att kunna erbjuda bilreparationer och service.

  Skillnad mot liknande yrken

  Bilbärgare kan liknas vid bilmekaniker som reparerar och utför service och underhåll på fordon eller en Bilskadereparatör också reparerar skadade bilar.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Internship och traineeprogram inom Transport på Traineesearch
  Kompetensutveckling inom Transport på Utbildning24

  ...
  Fortum-stortavla