https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

Bildingenjör – Utbildning och information

Här hittar du information om hur man utbildar sig till Bildingenjör samt relaterad information om hur mycket Bildingenjör tjänar i lön, hur det är att jobba som Bildingenjör, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Bildingenjör utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

Läs mer

Vad är och gör en Bildingenjör?

Bildingenjören arbetar med TV- och videoproduktion och ansvarar för att den TV-bild som når tittarna är av tekniskt hög kvalitet. Det finns många faktorer som kan påverka hur bilden ser ut - olika inspelningssituationer skiljer sig åt vad gäller till exempel ljusförhållanden och miljöer. Bildingenjören är en del i ett produktionsteam och samarbetar bland annat med regissören, bildproducenten, ljussättarna, sminkören, kostymassistenten och dekorarbetarna. Bilderna från de olika TV-kamerorna måste stämma överens. Bilden kan förändras och förvrängas på olika sätt. Att korrigera kamerabilden på olika sätt är en nödvändighet eftersom det mänskliga ögat inte uppfattar verkligheten så som TV-kameran återger den. Bildingenjören kan också sköta bandmaskiner och göra underhåll av teknisk apparatur kan ingå i arbetsuppgifterna.

Arbetsuppgifter

Bildingenjörernas arbetstider är vanligen schemalagda, men ofta på kvällar och helger och Bildingenjörer arbetar både med inspelningar och direktsändningar. Dessa kan göras antingen ifrån en studio eller på annan plats. I det senare fallet, så kallade OB-produktioner, görs sändningen ofta från en inspelningsbuss. OB står för Outside Broadcasting. Bildingenjörer ska bland annat se till att

  • justera kamerornas färgbalans, kontrast och exponering
  • korrigera kamerabildens ljus, färg och form
  • sköta bandmaskiner och göra enklare redigeringar
  • se till alla tekniska apparater så att de fungerar korrekt

Var arbetar man?

I vår datoriserade värld finns det mängder av arbetsplatser för en Bildingenjörer. Inte bara SVT och de fristående TV-kanalerna, men även mediaföretag som till exempel produktionsbolag för reklam och film söker duktiga Bildingenjörer

Vilken utbildning krävs för att bli Bildingenjör

För att kunna söka tjänst som bildingenjör/TOM/bildmixertekniker bör man ha teleteknisk utbildning från gymnasieskolan eller motsvarande. Detta kan man få genom att gå Elprogrammet, inriktning elektronik. Det finns också ett antal påbyggnadsutbildningar inom kommunal vuxenutbildning med el/tele-teknisk inriktning.

Att studera till Bildingenjör

Inom högskolan finns många olika utbildningar inom el/tele-teknik. Det finns även folkhögskolor som har utbildningar i TV-teknik. Kontrollera alltid aktuella antagningskrav med utbildningsanordnaren. Ofta behöver man dessutom ha erfarenhet från studioarbete. Det kan vara en god idé att börja arbeta med enklare tekniska uppgifter i en TV/video-studio.

Behörighetskrav för Bildingenjörer

Behörighetskraven för utbildningar till Bildingenjör hittar du i områdesbehörighet A10.

Studera till Bildingenjör utomlands

Mer information inom kort

Studier i Norge

Du kan läsa mer om hur man studerar till Bildingenjör i Norge på Søk Utdanning.

Specialisering och inriktningar

Det finns några olika inriktningar för Bildingenjörer, som exempelvis Så kallade kombinationstjänster är vanligt, speciellt inom TV-produktion. Det betyder att en och samma person sköter flera olika arbetsuppgifter.

Så kallade kombinationstjänster är vanligt, speciellt inom TV-produktion. Det betyder att en och samma person sköter flera olika arbetsuppgifter.

Skillnad mot liknande yrken

TOM (Technical Operations Manager), en slags teknisk rådgivare åt programpersonalen eller teknisk ledare som är tekniskt ansvarig för sändningen och är arbetsledare för all teknisk personal. Som bildingenjör kan man också ha befattningen serviceingenjör. Då sköter man service och reparerar utrustning som används vid inspelningar. Bildingenjörer kan också ha befattningen bildmixertekniker och arbeta vid mixerbordet under en TV-inspelning eller direktsändning.

Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

Internship och traineeprogram inom ingenjör/civilingenjör på Traineesearch
Kompetensutveckling för Bildingenjör på Utbildning24

...