https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618810686/us/modnseijtb0godejqnhq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1613482465/us/fu9jvhvwkcvei1gdtdo1.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Transport

 • Bilförsäljare – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Bilförsäljare samt relaterad information om hur mycket Bilförsäljare tjänar i lön, hur det är att jobba som Bilförsäljare, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Bilförsäljare utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Bilförsäljare?

  En bilförsäljare säljer nya och begagnade bilar till privatpersoner eller företag. De måste vara lyhörda för kunders behov och var kunniga om de bilar som de säljer när det gäller bilens prestanda, drivmedelsförbrukning, säkerhet, utrustning och pris. Bilförsäljarna ska även kunna informera kunden om regler för miljöbilar samt om försäkringsvillkor, serviceavtal och finansieringsmöjligheter. Bilförsäljarna blir uppsökta av kunden och börjar vanligen med att demonstrera bilen och låta kunden provköra den. Sedan förhandlar de om priset med kunden. Detta är särskilt viktigt när det gäller begagnade bilar, då kunden ofta vill pruta. Vid försäljning till företag kan det vara bilförsäljaren som söker upp företagen, diskuterar deras behov och föreslår lösningar. Som alla säljjobb är arbetet som bilförsäljare fyllt av kontakter. Man måste klara att ge god service och vara på gott humör även om man är stressad. Eftersom bilar är dyra och kunden är mån om att göra ett bra köp måste man få kunden att känna förtroende för sig och lita på att man säljer en bra bil.

  Arbetsuppgifter

  Det är vanligt att bilförsäljare arbetar kvällar och framför allt helger. Lönen är ofta helt eller delvis baserad på provision, de får alltså procent på de bilar de säljer. I en Bilförsäljare vardag igår att

  • visa fram och låta kunder provköra bilar
  • vara social och pålitlig
  • finna finansiella lösningar som passar kunden
  • sammanställa köpekontrakt
  • vara säker, kunnig och kompetens och informera

  Var arbetar man?

  Bilförsäljare kan jobba på både stora och små bilförsäljningsfirmor, men även hos firmor som specialiserar sig på leasingbilar och företagsbilar.

  Vilken utbildning krävs för att bli Bilförsäljare

  Kraven på bilförsäljarens kunskaper stiger i takt med att kunderna ställer större krav på hjälp med ekonomiska lösningar vid bilköpet, garantiåtaganden och bilarnas nya tekniska utrustningar. Konsumentlagstiftningen ställer också krav på bilförsäljarens kunskaper. Den som har erfarenhet av annan försäljning och helst också vissa kunskaper om bilar kan anställas av en bilfirma och läras upp i företaget.

  Att studera till Bilförsäljare

  Det finns olika vägar man kan gå för att bli bilförsäljare. Man kan utbilda sig inom gymnasieskolan på Handels- och administrationsprogrammet, inriktning Handel och service, eller Samhällsvetenskapliga programmet, inriktning Ekonomi. Det är ofta en merit att man har kunskaper om bilar. Sådan utbildning kan man få på olika sätt, ett exempel är Fordonsprogrammet på gymnasiet. Flera yrkeshögskolor erbjuder YH-utbildningar inom försäljning och marknadsföring. För antagning till utbildningarna krävs vanligen grundläggande behörighet för högskolestudier och ofta särskild behörighet.
  Se säljare för mer information.

  Behörighetskrav för Bilförsäljare

  Behörighetskraven för utbildningar till Bilförsäljare hittar du i grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier.

  Studera till Bilförsäljare utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Bilförsäljare i Norge på Søk Utdanning.

  Specialisering och inriktningar

  Som Bilförsäljare kan man också syssla med leasingverksamhet, biluthyrning till privatpersoner och företag, och kompletta finansieringsprogram för fordon till företag. Vid försäljning till företag kan Bilförsäljare även få söka upp företagen, diskuterar deras behov och föreslår lösningar.

  Skillnad mot liknande yrken

  En bil är ingen billig investering för en privatperson. En Bilförsäljare är en utpräglad säljare. I motsats till andra yrken inom säljkåren säljer man alltså en investering, där kunden ofta måste ta ett lån för att köpa en bil. Det finns även tjänstesäljare som exempelvis säljer tjänster till företag eller butikssäljare som står i butik.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Internship och traineeprogram inom Försäljning på Traineesearch
  Kompetensutveckling för Försäljare på Utbildning24

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en bilförsäljare:
  25 400 kronor per månad

  Källa: SCB

  ...
  Fortum-stortavla