https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618810686/us/modnseijtb0godejqnhq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1613482465/us/fu9jvhvwkcvei1gdtdo1.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Transport

 • Bilrekonditionerare – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Bilrekonditionerare samt relaterad information om hur mycket Bilrekonditionerare tjänar i lön, hur det är att jobba som Bilrekonditionerare, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Bilrekonditionerare utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Bilrekonditionerare?

  Bilrekonditionerare eller bilvårdare arbetar med att ställa i ordning bilar inför försäljning genom att tvätta, polera och vaxa personbilar, bussar och lastbilar. Beroende på hur smutsig bilen är, används mer eller mindre starka rengöringsmedel. När det gäller inredningen används en kemikalielösning som tränger ned i stoppningen. Varje arbete granskas mot checklista före leverans. Vid arbeten med starka kemikalier används skyddskläder, handskar, andningsskydd och skyddsglasögon. Bilvårdare/garagearbetare har delvis samma arbetsuppgifter som bilrekonditionerare. De kan arbeta vid buss-, taxi- och lastbilsgarage, åkerier, myndigheter, bensinstationer och biluthyrningsfirmor. Bilrekonditionerare arbetar med en mängd kemikalier och rengöringsmedel. En standardgenomgång innebär upprepad avfettning, polering, vaxning eller lackförsegling av bilen. Behandlingen avser såväl invändig och utvändig rengöring som motortvätt och tar i genomsnitt sex timmar per bil. Bilrekonditioneraren gör också mer omfattande saneringsjobb där insatsen per bil kan pågå i flera dagar. Det kan gälla olycks- och brandskadade samt vattenskadade och nersmutsade bilar Det är viktigt att en Bilrekonditionerare har stort intresse för bilar och är mycket noggrann. Garagearbetare är ett serviceyrke, vilket innebär att man bör trivas med att ha kontakt med människor.

  Arbetsuppgifter

  Beroende på om Bilrekonditionerare arbetar kan garagearbetaren antingen arbeta ensam eller i arbetslag och har arbetsuppgifter som att

  • tanka fordon, tvätta, polera olika fordon
  • olika saneringsjobb
  • utföra enklare reparationer som att byta glödlampa eller laga en punktering
  • städa fordon invändigt
  • skifta hjul

  Var arbetar man?

  Arbetsplatsen är hos bilförsäljare som säljer nya eller begagnade bilar eller på service- och reparationsanläggningar och biluthyrningsföretag. Det finns även företag som säljer rekonditioneringstjänster till bilfirmor, försäkringsbolag, andra företag och privatpersoner.

  Vilken utbildning krävs för att bli Bilrekonditionerare

  Fordonsutbildning eller motsvarande är meriterande. Utbildning inom fordonsområdet finns inom gymnasieskolan på Fordonsprogrammet. Utbildningar finns också inom fristående skolor. Upplärning till Bilrekonditionerare/garagearbetare sker ofta på arbetsplatsen. Vidareutbildning anordnas inom branschen.

  Att studera till Bilrekonditionerare

  Körkort är ett krav. Fordonsutbildning eller motsvarande är meriterande. Utbildning inom fordonsområdet finns inom gymnasieskolan på Fordons- och transportprogrammet. Utbildningar finns också inom fristående skolor.
  Se gymnasieutbildningar för mer information.

  Behörighetskrav för Bilrekonditionerare

  Behörighetskraven för utbildningar till Bilrekonditionerare hittar du i arbetsplatsupplärning.

  Studera till Bilrekonditionerare utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Bilrekonditionerare i Norge på Søk Utdanning.

  Specialisering och inriktningar

  En Bilrekonditionerare kan bredda sig och bli Reservdelsspecialist eller Besiktningstekniker på bilprovningen.

  Skillnad mot liknande yrken

  På samma arbetsplats arbetar också Bilmekaniker sm reparerar bilarna och Däckmontörer som enbart byter däck och åtgärdar punkteringar.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Kompetensutveckling inom Transport på Utbildning24

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en bilrekonditionerare:
  20 100 kronor per månad

  Källa: SCB

  ...
  Fortum-stortavla