https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618810686/us/modnseijtb0godejqnhq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1613482465/us/fu9jvhvwkcvei1gdtdo1.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Transport

 • Bilskadereparatör – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Bilskadereparatör samt relaterad information om hur mycket Bilskadereparatör tjänar i lön, hur det är att jobba som Bilskadereparatör, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Bilskadereparatör utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Bilskadereparatör?

  En Bilskadereparatör reparerar krockskadade bilar och är även en länk mellan bilägaren och försäkringsbolag. Ingen skada är den andre lik, men återkommande arbetsmoment handlar om att rikta, mäta och bearbeta bilens olika delar. Man skiljer på skador som påverkat inre strukturer, exempelvis chassi eller karossens stolpar, och ytliga skador på karossen, till exempel bucklor och repor. I Bilskadereparatörens värld ingår att förstå hur en skada har uppstått. Det ger vägledning i det fortsatta arbetet. En kostnadsberäkning görs utifrån den tid det normalt tar att utföra olika moment. Eftersom försäkringsbolag ofta är med och betalar arbetet är det vanligt att innehållet i arbetsplanen diskuteras med dem. En modern bil innehåller en mängd olika material, alla med sina specifika egenskaper. Bara chassiet kan innehålla upp till 20 olika typer av stål. Den traditionella plåtkarossen ersätts allt mer av nya legeringar och kompositer, dvs sammansättningar av olika metaller, plaster och/eller glasfiber. Tidigare kallades yrket ofta bilplåtslagare då det främst var plåt och vissa metaller som skulle bearbetas.
  Reparationer utförs med hjälp av många olika specialverktyg samt databaser med detaljinformation om bilmodellerna. En riktbänk är grundläggande utrustning för att kunna dra och justera de tunga delarna av ramen och karossen. Olika svetsapparater och mätinstrument används för att få detaljer tillbaks till ursprungsläget. Ibland kommer inte verktygen åt som det är tänkt. Då gäller det att vara uppfinningsrik för att kunna påverka materialet till önskat resultat. Det viktiga är att mått, form och ytor stämmer i slutändan.
  Har inre delar rört sig några centimeter så är det en omfattande skada som kräver stora ingrepp. Bilskadereparatören hanterar dragkrafter på flera ton för att rikta bilens bärande kaross. Dras en skada för långt viker sig antagligen karossen på något annat ställe. Det gäller att ligga steget före eftersom allt hänger ihop. Passningen måste bli rätt på millimetern för att exempelvis dörrarna ska gå att stänga med ett klick. Att reparera karossdetaljerna kräver mycket form- och fingertoppskänsla. Bucklor och repor handriktas, slipas och spacklas bort. Ofta används också olika limningstekniker för att fästa material mot varandra. Varje bilmodell har sina egna former som det gäller att återskapa. Återställningen av lacken lämnas i regel över till en billackerare.

  Arbetsuppgifter

  En Bilskadereparatör bör ha kunskap om bilens krockkuddar och annan säkerhetsutrustning. Ofta måste dessa tas bort innan reparationer kan göras eftersom de innehåller pyroteknik. Det är teknik som räddar liv genom att utlösa stora mängder energi på kort tid. När bilen ska repareras innebär tekniken istället en ökad risk. Även kännedom om bilens elektroniska system kan underlätta arbetet.

  Var arbetar man?

  En Bilskadereparatör arbetar ofta i egen regi och på eget företag, eller på bilmekanisk verkstad som är knutna och auktoriserade av försäkringsbolag att utföra reparationer på bilskador.

  Vilken utbildning krävs för att bli Bilskadereparatör

  Grundläggande utbildning till Bilskadereparatörer sker inom gymnasieskolan på Fordonsprogrammet, inriktning karosseri. Utbildning sker också i form av vuxenutbildning och på fristående skolor.

  Att studera till Bilskadereparatör

  Ofta går man en ganska kort utbildning på något år och fokuserar på just bildskador, bedömning, karosseri och lackering. Utbildningen varvas ofta med praktik.

  Behörighetskrav för Bilskadereparatör

  Behörighetskraven för utbildningar till Bilskadereparatör hittar du i gymnasieutbildningar.

  Studera till Bilskadereparatör utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Bilskadereparatör i Norge på Søk Utdanning.

  Specialisering och inriktningar

  De flesta Bilskadereparatörer arbetar gentemot och i uppdrag av försäkringsbolag Det sker en kontinuerlig utveckling av de kompetenskrav som ställs på Bilskadereparatörer. Det är därför vanligt att en till två veckor om året används till vidareutbildning.

  Skillnad mot liknande yrken

  En Bilskadereparatör återställer formen på skadade bilar. Att bygga om fordon, så kallad styling kan vara en annan uppgift.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Kompetensutveckling inom transport på Utbildning24

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en bilskadereparatör:
  26 500 kronor per månad

  Källa: SCB

  ...
  Fortum-stortavla