https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Veterinär & Djurvård

 • Djurvårdare vid djurpark – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Djurvårdare vid djurpark samt relaterad information om hur mycket Djurvårdare vid djurpark tjänar i lön, hur det är att jobba som Djurvårdare vid djurpark, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Djurvårdare vid djurpark utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Djurvårdare vid djurpark?

  Som djurvårdare i djurpark ser man till att djuren får sin dagliga skötsel.  Djurvårdare behöver känna till regler för djurskydd, till exempel för att kunna göra inhägnader som är godkända. Man ska också ha kunskap i etologi, läran om djurens beteende. Det kan ingå i djurvårdarens arbetsuppgifter att avliva djur, till exempel när man bedömer att skadade djur som hittats av privatpersoner inte kan räddas. Det förekommer också att man föder upp djur, till exempel kaniner, som används som foder åt rovdjur.

  Information till barn och andra besökare är en viktig arbetsuppgift. Djurvårdaren informerar om djuren, deras naturliga miljö och om samspelet mellan djur och människa. I vissa djurparker kan man arbeta som guide. Djurvårdare samarbetar bland annat med djursjukvårdare, veterinärer och med andra djurvårdare.

  Utomhusarbete är vanligt. Målning och reparationer kan ingå i arbetsuppgifterna, liksom visst trädgårds- och renhållningsarbete vid mindre djurparker. Det kan vara en fördel att kunna köra häst, eftersom vissa djurparker skjutsar runt besökare i vagn dragen av häst. Arbetet kan vara tungt, särskilt skötseln av större djur, som äter stora mängder foder och producerar mycket gödsel. Stora delar av arbetet görs med hjälp av skottkärra, hink, grep och skyffel. På djurparker som sträcker sig över stora ytor är det vanligt att djurvårdaren transporterar foder och gödsel med hjälp av traktor.

  Arbetsuppgifter

  Djurvårdaren utfodrar och vattnar djuren samt håller rent i burar, hägn, akvarier, terrarier, stallar och andra utrymmen. Man vårdar sjuka djur men håller framförallt ett öga på djurens hälsa för att förebygga sjukdom och kallar på veterinär om så behövs. Djurvårdaren ger också nyfödda ungar den skötsel de behöver. Man deltar även i arbetet med att föda upp och sköta djur som är utrotningshotade.

  Var arbetar man?

  En Djurvårdare vid djurpark arbetar på djurparker, zoo och andra platser där djur hålls inom inhägnad och behöver skötas om.

  Videointervju med en Djurvårdare vid djurpark

  Ingen videointervju för tillfället

  Vilken utbildning krävs för att bli Djurvårdare vid djurpark

  Djurvårdare utbildas på det treåriga Naturbruksprogrammet i gymnasieskolan. Lokal inriktning mot djurvård finns på olika orter. Motsvarande utbildning kan också finnas inom Komvux.

  Att studera till Djurvårdare vid djurpark

  Det här är en praktisk utbildning som varvar teori och praktik.

  Behörighetskrav för Djurvårdare vid djurpark

  Då man utbildar sig på gymnasiet gäller behörighetskraven för gymnasiet när man utbildar sig till djurvårdare vid djurpark.

  Studera till Djurvårdare vid djurpark utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan hitta relevanta utbildningar till djurvårdare i Norge på Søk Utdanning.

  Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

  Du kanske är intresserad av att vidareutbilda dig till veterinär, läs mer om veterinäryrket

  Specialisering och inriktningar

  Det är ganska vanligt att en Djurvårdare vid djurpark specialiserar sig på en typ av djur, exempelvis elefantskötare där man blir expert på just elefanter och deras skötsel.

  Skillnad mot liknande yrken

  En Djurskötare inom lantbruk arbetar ganska likt vad en Djurvårdare vid djurpark som tar hand om den dagliga omsorgen och tillsynen av djuren på ett lantbruk.

  Stipendier för Djurvårdare vid djurpark

  Vi saknar information om stipendier för djurvårdare.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.

  ...
  Veterinärprogrammet, 6 år - Lithuanian University of Health Sciences LSMU, STUDIN – Study International

  Studera på Litauens största medicinska universitet som även har landets främsta medicinska forskningscenter! U...

  Flera orter

  KI