https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

Elektronikreparatör och servicetekniker – Utbildning och information

Här hittar du information om hur man utbildar sig till Elektronikreparatör och servicetekniker samt relaterad information om hur mycket Elektronikreparatör och servicetekniker tjänar i lön, hur det är att jobba som Elektronikreparatör och servicetekniker, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Elektronikreparatör och servicetekniker utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

Läs mer

Vad är och gör en Elektronikreparatör och servicetekniker?

Elektronikreparatörer och servicetekniker installerar och reparerar alla elektriska maskiner, till exempel tv-apparater, ljudanläggningar, dvd-spelare, vitvaror, datorer eller kontorsmaskiner.

En Elektronikreparatörer eller en servicetekniker jobbar på plats hos kunderna eller på en verkstad. När arbetet sker på plats hos kunder, igår även bilresor. Under en dag kan det bli en hel del kundbesök, så kundkontakter är en viktig del av arbetet och en Elektronikreparatörer och servicetekniker måste varas mycket serviceinriktad och social. Det finns flera olika inriktningar inom området.

  • TV-tekniker eller hemelektroniktekniker arbetar med att underhålla, reparera och installera hemelektronikutrustning såsom TV, datorskärmar, digitalboxar, paraboler, DVD-, ljud- och hifi-anläggningar.
  • Servicetekniker med inriktning mot hushållsmaskiner arbetar med installation, service, felsökning och reparation av exempelvis tvättmaskiner, diskmaskiner, spisar eller kyl- och frysskåp. Servicetekniker med inriktning mot kontorsmaskiner installerar eller mot IT.

Arbetsuppgifter

Arbetet sker vanligen på dagtid, men helgarbete och jourtjänstgöring kan förekomma. En Elektronikreparatör och servicetekniker kan ha en mängd olika arbetsuppgifter, bland annat

  • arbeta med installation, service, felsökning och reparation
  • reparationer på komponentnivå
  • lagar felen på plats 

Var arbetar man?

Elektronikreparatörer och servicetekniker kan arbeta på serviceverkstäder och olika företag som både säljer och har hand om service av apparater, eller på företag som enbart arbetar med service.

Videointervju med en Elektronikreparatör och servicetekniker

Ingen videointervju för tillfället

Vilken utbildning krävs för att bli Elektronikreparatör och servicetekniker

En lämplig nivå på utbildning för ett arbete som Elektronikreparatör eller servicetekniker är gymnasieskolans el- och energiprogram eller teknikprogram. Kunskap inom digital teknik är en fördel för hemelektroniktekniker. Körkort är ofta ett krav. Inom Komvux kan det finnas påbyggnadsutbildningar inom området.

Att studera till Elektronikreparatör och servicetekniker

Vanligen får reparatörer och servicetekniker introduktions- och/eller vidareutbildning på det företag de anställs av. Många tillverkare genomför också olika typer av produktutbildningar och certifieringar.

Behörighetskrav för Elektronikreparatörer och servicetekniker

Eftersom elektronikreparatörer och servicetekniker utbildas på gymnasiet gäller behörighetskraven för gymnasiet. För mer högre utbildningar på yrkeshögskolenivå gäller grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier.

Studera till Elektronikreparatör och servicetekniker utomlands

Mer information inom kort

Studier i Norge

Du kan läsa mer om hur man studerar till Elektronikreparatör och servicetekniker i Norge på Søk Utdanning.

Specialisering och inriktningar

Som Elektronikreparatörer och servicetekniker kan man rikta in sig mot att arbeta med en särskild produktgrupp eller inom en särskild bransch, till exempel IT eller Telekom.

Skillnad mot liknande yrken

Jämför med Elektriker som gör elinstallationer i byggnader och en Teletekniker som arbetat inom Telekombranschen.

Stipendier för Elektronikreparatörer och servicetekniker

Vi saknar information om stipendier för elektronikreparatörer och servicetekniker

Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.

...