https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

Filmklippare / redigerare – Utbildning och information

Här hittar du information om hur man utbildar sig till Filmklippare / redigerare samt relaterad information om hur mycket Filmklippare / redigerare tjänar i lön, hur det är att jobba som Filmklippare / redigerare, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Filmklippare / redigerare utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

Läs mer

Vad är och gör en Filmklippare / redigerare?

Filmklippning är det traditionella sättet att sammanställa en film. Då börjar man arbetet med att gå igenom allt inspelat material och gör en första grovklippning. Man sorterar upp filmen i olika delar. Sedan klipper man scen för scen och sätter ihop dem till en enhet. Redigeraren ljudlägger också filmen, det vill säga anpassar ljudillustrationer och dialog till bilderna. Arbetet görs i en studio vid ett klippbord, där man klipper och fogar samman filmbitarna och där man också kan se filmbilderna och spela upp flera olika ljudband med dialoger, effektljud och musik. En annan, allt vanligare metod, är digital redigering. Underlaget kan vara film eller video som digitaliseras före redigeringen, eller material som från början är inspelat digitalt. Filmklipparen genomför redigeringsarbetet i en dator där bilder och sekvenser tas fram på en bildskärm. I datorn finns också möjlighet att manipulera bilderna och att skapa effekter av olika slag. Man kan också ljud lägga filmen.

Det finns även en tredje metod: videoredigering. Då är utgångsmaterialet inspelat på video. Principen för hur man arbetar är densamma som för filmklippning och digital redigering fast tekniken är annorlunda. Förenklat beskrivet väljer filmklipparen bilder och scener som spelas upp på en videobandspelare och kopierar över dem till en annan för att ställa samman filmen. Oavsett vilken teknik man arbetar med så ställer jobbet som Filmklippare/redigerare vissa krav. Man måste ha känsla för bilder och man ska få fram vad filmen ska berätta; det gäller att välja rätt bilder och avgöra hur långa de ska vara. Ett bra bildminne, men också musikalitet och rytmkänsla är viktiga egenskaper. Man bör dessutom vara noggrann och ha ett ordningssinne eftersom råmaterialet kan vara mycket stort. Jobbet kräver att man är kreativ men också bra på att samarbeta. En filmklippare arbetar i nära samarbete med regissören. Arbetet med att göra färdigt en film sker ofta under stor tidspress, och det är vanligt med övertid, åtminstone i slutfasen av produktionen.

Arbetsuppgifter

Filmklippare/redigerare ställer samman bilder och ljud till en färdig film genom video- eller digitalredigering. Bland arbetsuppgifterna kan räknas

  • gå igenom allt inspelat material
  • genomföra första grovklippningen
  • klippa olika scener och sekvenser
  • anpassa musik, ljud och dialog

Var arbetar man?

En Filmklippare / redigerare arbetar på filmbolag som gör spelfilmer, produktionsbolag inom video och film, TV och som frilansare inom reklam, TV och produktion.

Videointervju med en Filmklippare / redigerare

Ingen videointervju för tillfället

Vilken utbildning krävs för att bli Filmklippare / redigerare

Som filmklippare/redigerare måste man ha god allmänbildning, många har läst filmvetenskap, medial utbildning eller någon annan humanistisk utbildning. Man kan också ha teknisk bakgrund inom film- och medieområdet.

Att studera till Filmklippare / redigerare

Mycket inom filmbranschen sker genom kontakter och praktiskt erfarenhet värderas högt. Det är smart att redan under studietiden se till att kanske få lite praktisk erfarenhet och knyta kontakter inom filmbranschen.

Behörighetskrav för Filmklippare / redigerare

Eftersom filmklippare och redigerare lär sig yrket på arbetsplatsen finns inga direkta behörighetskrav.

Studera till Filmklippare / redigerare utomlands

Mer information inom kort

Studier i Norge

Du kan läsa mer om hur man studerar till Filmklippare / redigerare i Norge på Søk Utdanning.

Specialisering och inriktningar

Specialisering sker oftast inom ett område, till exempel dramaproduktion/spelfilm, dokumentärer, musikproduktion eller reklamfilm.

Skillnad mot liknande yrken

Se mer under avsnittet Filmyrken

Stipendier för Filmklippare / redigerare

Vi saknar information om stipendier för filmklippare och redigerare

Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.

...