https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618810686/us/modnseijtb0godejqnhq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1613482465/us/fu9jvhvwkcvei1gdtdo1.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Transport

 • Flygledare – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Flygledare samt relaterad information om hur mycket Flygledare tjänar i lön, hur det är att jobba som Flygledare, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Flygledare utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Flygledare?

  Flygledaren leder trafiken vid start och landning, i närområdet vid flygplatsen eller längs flygvägarna mellan flygplatserna. Flygledare arbetar antingen vid en radarskärm i en kontrollcentral eller i ett kontrolltorn på en flygplats. Flygplanet syns på radarskärmen där det finns bland annat information om vilket flygplan det är samt på vilken höjd och med vilken hastighet det rör sig. Flygledaren ser till att flygplanen i luften och på start och landningsbanorna inte kommer för nära varandra.

  Beroende på var man arbetar ansvarar man för ett visst luftområde.I kontrollcentralen arbetar flygledaren enbart framför en radarskärm medan man i kontrolltornet även kan se flygtrafiken. Som flygledare håller du kontakt med piloterna och ger dem instruktioner och tillstånd för start och landning. Kommunikationen sker med radio på en speciell radiofrekvens.

  Flygledarens arbete följer internationella regler och överenskommelser. Arbetsspråket är engelska. Arbetet utförs med hjälp av avancerad teknik och noggrant utprovade arbetsmetoder. Som Flygledare har du ett omväxlande arbetstempo med stressiga såväl som stillsamma perioder. Att kommunicera och samarbeta är viktiga inslag i Flygledarens arbetsuppgifter. Man ska också vara bra på att tänka logiskt, lösa problem och fatta snabba beslut. Det är viktigt att kunna behålla lugnet i arbetet och göra flera saker samtidigt utan att bli stressad. Flygledare arbetar i skift. Arbetstiden varierar beroende på arbetsplats men natt och helgarbete är vanligt. I Sverige samarbetar civil och militär flygtrafikledning med varandra för att utnyttja luftrummet maximalt.

  Arbetsuppgifter

  Flygledarrollen är en stressig roll som ställer stora krav på noggrannhet och att man kan hålla ett högt arbetstempo. Bland arbetsuppgifterna finns

  • ansvara och ge tillstånd för planens start och landning 
  • informera piloter om var de ska landa eller starta
  • omdirigera piloter vid tät trafik
  • läsa av radar

  Var arbetar man?

  I Sverige arbetar c:a 800 flygledare och det finns flygtrafikledning på 37 platser och kontrollcentraler. En flygledare kan antingen arbeta med civil eller militär trafik eller med en blandning av båda. Flygledare arbetar på flygplatser och är anställda hos Luftfartsverket. De är även reservofficerare i Försvarsmakten. Ett antal flygledare arbetar även vid landets flygflottiljer.

  Videointervju med en Flygledare

  Vilken utbildning krävs för att bli Flygledare

  Flygledare utbildas genom det treåriga kandidatprogrammet Flygtrafik och Logistik vid Linköpings universitet eller på Entry Point North, Nordic ATS Academy på Malmö-Sturup flygplats. EPN är en skandinavisk flygledarskola samägd av Avinor i Norge, Luftfartsverket i Sverige och Naviair i Danmark. För att kunna söka utbildningen måste du ha fullständigt avgångsbetyg från gymnasieutbildning. Du måste också vara fullt frisk, ha normalt färgseende och ha normal hörsel. Krav på synskärpan ställs. Totalt tar utbildningen till flygledare 3,5 - 4 år. 

  Att studera till Flygledare

  Utbildningen består av två delar, flygledning och flyg- och transportlogistik. Luftfartsverket informerar gärna mer om flygledarutbildning, antagningsprov och det tester som de måste godkänna för att man ska gå utbildningen.

  Behörighetskrav för Flygledare

  Behörighetskraven för utbildningar till Flygledare hittar du i områdesbehörighet A4, se även de speciella kraven ovan.

  Studera till Flygledare utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan hitta relevanta utbildningar till flygledare i Norge på Søk Utdanning.

  Specialisering och inriktningar

  Det är snarare var man arbetar som man inriktar sig på om man vill vara kvar inom yrket, man väljer antingen militär eller civil tjänst.

  Skillnad mot liknande yrken

  En Pilot arbetar också inom flyget och en SOS-operatör eller larmoperatör tar emot och koordinerar räddningsinsatser vid en olycka eller en brand. 

  Stipendier för Flygledare

  Vi saknar information om stipendier för flygledare.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.

  Frågor på studievägledningen relaterad till flygledare

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en flygledare:
  59 200 kronor per månad

  Källa: SCB

  ...
  First Officer Program, OSM Aviation Academy

  First Officer Program är en integrerad pilotutbildning skräddarsydd för dig som vill bli yrkespilot.

  Västerås

  Fortum-stortavla