https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618810686/us/modnseijtb0godejqnhq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1613482465/us/fu9jvhvwkcvei1gdtdo1.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Transport

 • Flygplansplåtslagare – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Flygplansplåtslagare samt relaterad information om hur mycket Flygplansplåtslagare tjänar i lön, hur det är att jobba som Flygplansplåtslagare, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Flygplansplåtslagare utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Flygplansplåtslagare?

  Flygplansplåtslagare arbetar med underhåll, tillsyn och reparationer av flygplan, helikoptrar och flygplansmotorer samt med nytillverkning av flygplan och flygmotorer. Flygplansplåtslagare utför arbete såväl inne i planet som på utsidan. Uppgifterna varierar från mindre reparationer av plåtskador till stora arbeten. Det förekommer även nytillverkning av detaljer efter ritningar. Vid översynerna arbetar plåtslagaren efter manualer och ritningar som beskriver vad som ska göras och på vilket sätt. Till exempel förekommer oerhört mycket nitningsarbete. Andra arbetsuppgifter är slipning mot korrosion, användande av olika dämpningsmedel som silikon för tätning och mot vibrationer, tillklippning och bockning av plåt samt svetsning och lödning. I arbetet använder man olika handverktyg, specialverktyg och maskiner såsom röntgenutrustning, maskiner för kulbombning vilket förebygger materialkrympning, plasmasprutning, svetsutrustning.

  För att få arbeta med svetsning av flygplansdetaljer fordras Europalicens enligt EN 287 för varje typ av metall man skall svetsa i. Sådan licens måste förnyas en gång per år. Den svetsare som inte arbetat i ett visst material på tre månader måste åter ta licensen för denna metall. Allt arbete flygplansplåtslagaren utför dokumenteras och kan i efterhand hänföras till respektive individ. Förutom att reparera och tillverka detaljer inspekterar de även flygplan och motordetaljer för att upptäcka eventuella fel och förebygga skador.

  Vid tillsyns- och översynsarbeten kontrollerar en kontrollant eller en behörig flygplansplåtslagare, att arbetet är utfört enligt fastställda krav. Flygplansplåtslagare är ofta vanliga plåtslagare, som har vidareutbildat sig. De kan arbeta både självständigt och i grupp tillsammans med flera flygplansplåtslagare, flygmekaniker, flygtekniker med flera yrkesgrupper. Några kan arbeta med vingarna, andra med kabinen eller med reparationer i verkstäderna. Vid nästa översyn roterar man och byter arbetsuppgifter. Flygplansplåtslagare bör ha god fysik eftersom de ibland får arbeta i obekväma arbetsställningar och det förekommer tunga lyft. Ljudnivån kan bli hög. Skiftarbete med arbete både nätter och helger kan ingå. På flera arbetsplatser krävs svenskt medborgarskap för att få arbeta. Vid arbete på flygplatser kontrolleras om man är dömd för brott som bedöms innebära risk för terroristverksamhet.

  Arbetsuppgifter

  En Flygplansplåtslagare har ett varierande arbete och arbetar både utanför och inuti flygplanet med allehanda service och underhållsarbete. Bland arbetsuppgifterna

  • arbeta med manualer och ritningar
  • nitning och tätning av plåt
  • slipning mot korrosion
  • tillklippning och bockning
  • svetsning och lödning

  Var arbetar man?

  Flygplansplåtslagare kan exempelvis vara anställda hos de civila flyg- och helikopterbolagen, inom flygvapnet eller flygindustrin.

  Videointervju med en Flygplansplåtslagare

  Ingen videointervju för tillfället

  Vilken utbildning krävs för att bli Flygplansplåtslagare

  Utbildning till flygplansplåtslagare finns inom gymnasieskolan på Fordonsprogrammet, inriktning flygteknik. Många flygplansplåtslagare är utbildade plåtslagare som vidareutbildat sig till flygplansplåtslagare på arbetsplatsen. Utbildning till plåtslagare finns inom gymnasieskolan på Industriprogrammet, Fordonsprogrammet, inriktning karosseri och Byggprogrammet, inriktning plåtslageri.

  Att studera till Flygplansplåtslagare

  Att vara plåtslagare är en klar merit eftersom detta är huvudmaterialet som en Flygplansplåtslagare arbetar med. Man bör vara i gott fysiskt skick för att ibland göra jobb i trånga utrymmen och ganska stark också eftersom man behöver lyfta en del.

  Behörighetskrav för Flygplansplåtslagare

  Eftersom flygplansplåtslagare utbildas på gymnasiet gäller behörighetskraven för gymnasiet.

  Studera till Flygplansplåtslagareutomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Vi saknar information om ifall det krävs någon speciell utbildning för att bli flygplansplåtslagare i Norge.

  Specialisering och inriktningar

  Flygplansplåtslagare är ofta vanliga plåtslagare, som har vidareutbildat sig.

  Skillnad mot liknande yrken

  Andra yrken inom flygmekanik är Flygmekaniker som underhåller motorerna och Flygtekniker som förutom underhåll arbetar mycket med nytillverkning av flygplan och flygmotorer.

  Stipendier för Flygplansplåtslagare

  Vi saknar information om stipendier för flygplansplåtslagare.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en flygplansplåtslagare:
  26 500 kronor per månad

  Källa: SCB

  ...
  Fortum-stortavla