https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

Fotograf – Utbildning och information

Här hittar du information om hur man utbildar sig till Fotograf samt relaterad information om hur mycket Fotograf tjänar i lön, hur det är att jobba som Fotograf, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Fotograf utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

Läs mer

Vad är och gör en Fotograf?

Kameran är Fotografens verktyg för att berätta och förmedla en känsla eller dokumentera en händelse genom bilder. Fotografen arbetar med bildkomposition, ljus och teknik. Förutom fotografering är en vanlig arbetsuppgift att efterbehandla bilderna i datorn och anpassa dem till olika typer av webbpublicering och tryck. Fotografen arbetar med bildkommunikation. Via bilder vill man nå ut med ett budskap. Fotografen bör ha en förmåga att kunna berätta något med bilden, det är därför bra att vara kreativ och initiativrik. Många fotograferar människor i olika sammanhang och då är det viktigt att ha god social kompetens. Fotografen bör ha lätt för att få kontakt med människor, fånga deras uppmärksamhet och få dem att slappna av. Fotografyrket omfattar en mängd olika grenar, t.ex. porträtt-, mode-, reportage-, dagspress-, dokumentär-, industri-, reklam-, arkitektur-, sjukhus-, polis- och museifotografi. 

Arbetsuppgifter

Fotografer måste skydda sina rättigheter när det gäller copyright. Förutom att fotografera arbetar en Fotograf också med

  • Bildkomposition – för att skapa en miljö och balans i bilden.
  • Ljussättning – ser till att det som ska fotograferas har optimal belysning, använder sig av skuggor och andra ljusdetaljer som ska framgå i bilder. Fotografen använder sig då av en ljusmätare.
  • Olika tekniker – det kan handla om olika objektiv, blixt, skärmar.
  • Bildoptimering – när bilden är tagen i kameran förs den över till en dator och retuscheras, behandlas, tar bort detaljer i bilden eller färgsätter bilden i ett bildbehandlingsprogram.

Var arbetar man?

Många fotografer arbetar på frilansbasis. De tar bilder på eget initiativ för att sedan sälja det färdiga materialet till tidningar, tidskrifter eller bokförlag. Många frilansfotografer är knutna till bildbyråer som säljer och arkiverar bilder och i vissa fall också förmedlar fotograferingsuppdrag. De större tidningarna och tidskrifterna har egna fast anställda fotografer. Inom mode- och reklamsektorerna arbetar en del som anställda på tidskriftsförlag eller reklambyråer, men flertalet driver egna ateljéer. Inom den teknisk–vetenskapliga sektorn är de flesta fotografer anställda vid olika institutioner.

Vilken utbildning krävs för att bli Fotograf

Universiteten har utbildningar inom film och konstnärligt fotografi. PÅ Stockholms Dramatiska högskola finns utbildningar med inriktning mot film och TV. En del folkhögskolor, studieförbund och fristående skolor har utbildningar i foto, film, TV och video av olika slag och på olika nivåer.

Att studera till Fotograf

När man studerar till Fotograf får man alltid lösa olika problem genom att samarbeta med andra eller genom att vara flexibel nog själv att kunna fundera ut en lösning. Kreativitet och idérikedom är en merit.

Behörighetskrav för Fotografer

Behörighetskraven för utbildningar till Fotograf varierar beroende på om du läser en yrkesutbildning, folkhögskoleutbildning eller yh-utbildning. I sistnämnda fall gäller .

Studera till Fotograf utomlands

Mer information inom kort

Studier i Norge

Du kan läsa mer om hur man studerar till Fotograf i Norge på Søk Utdanning.

Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

Det finns magister- och masterprogram som är lämpade för fotografer, klicka på "Magister/Master" till vänster för att se alternativ.

Specialisering och inriktningar

Det finns många inriktningar att arbeta med för en fotograf: pressfotograf, reklamfotograf, skolfotograf, porträttfotograf, filmfotograf, dokumentärfotograf, konstfotograf. Fotografer kan även gå vidare till att bli Bildchef på en tidning eller även till att fotografera video och film.

Skillnad mot liknande yrken

Jämför till exempel med Filmyrken eller Filmfotograf.

Stipendier för Fotografer

Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

Kompetensutveckling inom fotografi

Frågor på studievägledningen relaterad till fotograf

Lön & Löneutveckling

Året 2012 tjänade en fotograf:
27 100 kronor per månad

Källa: SCB

...