https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618810686/us/modnseijtb0godejqnhq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1613482465/us/fu9jvhvwkcvei1gdtdo1.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Transport

 • Hamnarbetare – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Hamnarbetare samt relaterad information om hur mycket en Hamnarbetare tjänar i lön, hur det är att jobba som Hamnarbetare. antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Hamnarbetare utomlands och mycket mer. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Hamnarbetare?

  I terminalen möts de olika trafikslagen båt, lastbil och tåg. Hamnarbetare har ofta ansvar för att övergången mellan trafikslagen går smidigt. Det mesta görs med hjälp av maskiner och en viktig del av arbetet är därför att behärska de truckar och kranar som används i den aktuella hamnen.Hamnarbetare lastar och lossar gods och dirigerar passagerare. Grovt sett kan hamnarna i Sverige delas in i två områden. I söder dominerar containrar och olika typer av rullande gods. I norr dominerar istället olika skogsprodukter.

  Skillnad görs mellan enhetsgods och bulklast bland annat därför att det kräver olika hantering. Enhetsgods heter det som lossas och lastas en enhet i taget, allt från enstaka bilar till containerflak på drygt 40 ton. Enhetsgods som går att rulla av och på båten kräver inte samma tunga lyft och kallas ofta för roro-gods. Bulk heter gods som transporteras i stor mängd utan att först packas i behållare. Antingen lossar man sådan last med kran och skopa, eller används speciellt utformade utlänningsavdelningar för att med transportband och skruvar transportera bulklasten ut till båtarna.

  För att hantera flytande bulklast, till exempel olika mineraloljor, krävs en annan typ av hamnar. Arbetet där skiljer sig en del från traditionellt hamnarbete. Istället för hantering av maskiner handlar arbetet om att koppla slangar och rör och se till så att risken för läckage och brand minimeras. Eftersom lasten ofta är både giftig och brandfarlig lägger man i arbetet mycket vikt vid att följa detaljerade regler och säkerhetsföreskrifter.

  Truckförare arbetar med truckar av olika slag för att flytta gods mellan anvisade platser på kajen och/eller båten. Många enheter som hanteras väger åtskilliga ton, så ofta används tyngre typer av truckar, till exempel terminal dragtruck eller containertruck. I Göteborg finns även grensletruck, en speciell typ av containertruck med fyra ben på hjul. Föraren sitter i sådana maskiner ovanför de containrar som lyfts, ungefär som vid arbete med kranar.

  Kranförare arbetar med svängkran, STS-kran eller vikarmskran. Både svängkran och STS-kran lyfter med hjälp av linor. Skillnaden är att lyftanordningen på de senare åker fram och tillbaka på två balkar, medan svängkranen vrider sig runt en axel. Beroende på ändamålet används olika lyftanordningar. Numera ersätts svängkranarna allt mer av de billigare och snabbare vikarmskranarna, där lyftarmen kan liknas vid den som sitter på grävmaskiner.

  Arbetsuppgifter

  En hamnarbetare har ansvar för att transporterat god lastas av och p samt kommer till en aviserad plats. I arbetet ingår

  • flytta gods mellan anvisade platser på kajen
  • lasta av och på båtar och fartyg
  • anvisa kajplatser
  • räkna samt kontrollerar samtliga enheter
  • upptäcka och rapportera eventuella skador på det som transporteras

  Var arbetar man?

  En Hamnarbetare arbetar på transport- och last avdelningen i någon av Sveriges hamnar.

  Videointervju med en Hamnarbetare

  Ingen videointervju för tillfället

  Vilken utbildning krävs för att bli Hamnarbetare

  Vanligt B körkort är ofta ett krav. För att få köra truck eller kran måste man ha förarutbildning och tillstånd från arbetsgivaren. Det vanliga är att utbildning för hamnens maskiner sker på arbetsplatsen.

  Att studera till Hamnarbetare

  På arbetsplatsen får man lära sig de flesta momenten för att klaras av jobbet som Hamnarbetare.

  Behörighetskrav för Hamnarbetare

  Behörighet bestäms av arbetsgivaren då man lär sig yrket på arbetsplatsen. Här läser du mer om arbetsplatsupplärning.

  Studera till Hamnarbetare utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Vi saknar information om ifall det krävs någon speciell utbildning för att bli hamnarbetare i Norge.

  Specialisering och inriktningar

  En Hamnarbetare kan rikta in sig på att manövrera olika kranar och lyftmaskiner.

  Skillnad mot liknande yrken

  Liknande yrken i hamnen är exempelvis Signalman som håller uppsikt över arbetet med kranarna, Lämpare skyfflar ihop löst gods eller en Trafikvakt som dirigerar fordon som ska på och av båtarna.

  Stipendier för Hamnarbetare

  Vi saknar information om stipendier för hamnarbetare.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en hamnarbetare:
  26 400 kronor per månad

  Källa: SCB

  ...
  Fortum-stortavla