Vad är och gör en Hortonom?
Hortonomen har en helhetssyn på trädgårdsnäringen i både Sverige och i resten av världen och använder biologisk kunskap ihop med ekonomi, teknik och marknadsföring inom produktion, hantering och användning av frukt, bär, grönsaker, träd samt prydnadsväxter.
En Hortonom arbetar på bred basis med trädgårdsväxter ur många olika aspekter.
Vi lever i ett globalt samhälle där företagen är internationella. Detta gäller även producenter av grönsaker, frukt eller prydnadsväxter. Samtidigt ökar intresset för närodlad mat och klimatfrågor blir mer och mer aktuella. Naturvetarna uppskattar att det finns ca 400 yrkesverksamma Hortonomer.
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna varierar, oftast handlar det om administrativt arbete, medan det i andra fall är övergripande och ledningsansvar. Det kan också vara arbete på odlingar, labbarbete, försäljning och rådgivning. några moment i arbetet är:
- forskning och utbildning
- miljöfrågor inom produktionsledet
- marknads- och kvalitetsfrågor inom handeln
- ibland journalistik
Var arbetar man?
Hortonomer kan arbeta på plantskolor, hos hushållningssällskap eller branschorganisationer, eller på Statens Jordbruksverk, Länsstyrelser eller Livsmedelsverket eller på företag inom trädgårdsodling och livsmedelsindustrin.
Videointervju med en Hortonom
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Hortonom
Utbildningar till hortonom, 300 hp, är fem år lång och ges vid Sveiges Lantbruksuniversitet som även erbjuder forskar- samt vidareutbildningar av olika slag.
Att studera till Hortonom
En del av kurserna läses tillsammans med studenter på trädgårdsingenjörsprogrammen. Utbildningen innehåller ämnen som botanik, växtfysiologi, kemi, genetik, marklära, ekologi, växtskydd och växtförädling, men också inom ekonomi, statistik och teknologi. Undervisningsformerna varierar mellan föreläsningar, laborationer, exkursioner, gruppövningar och projektarbeten.
Behörighetskrav för Hortonomer
Behörighetskraven för utbildningar till Hortonom hittar du i områdesbehörighet A11.
Studera till Hortonom utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Vi saknar information om ifall det krävs någon speciell utbildning för att bli hortonom i Norge.
Specialisering och inriktningar
Inom arbetet kan Hortonomen inrikta sig mot flera intressanta områden till exempel kan de vara med och utveckla växtskydd och bekämpa olika former av skadegörare eller kan Hortonomer erbjuda rådgivning kring hur man utformar hållbara odlingsmetoder och en kvalitetssäkrad produktion av livsmedel.
Skillnad mot liknande yrken
Se också Trädgårdsingenjör som arbetar med yrkesodling och trädgårdsdesign.
Stipendier för Hortonomer
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.