https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Veterinär & Djurvård

 • Hovslagare – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Hovslagare samt relaterad information om hur mycket en Hovslagare tjänar i lön, hur det är att jobba som Hovslagare, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Hovslagare utomlands och mycket mer. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Hovslagare?

  Hästens hovar består bland annat av horn som växer hela tiden. Med cirka sex till åtta veckors mellanrum måste hoven "verkas". Det innebär att Hovslagaren tar bort horn och formar hoven. Det är mycket viktigt att hoven får rätt form, annars kan hästen belasta hovarna fel och få allvarliga skador. Det är också viktigt att inte "verka" för mycket så att hoven börjar blöda. En Hovslagare måste arbeta med noggrannhet och precision.

  Många hästar skos för att hoven ska klara de påfrestningar som hästen utsätts för när vi kör eller rider . När "verkningen" är klar ska skon provas ut efter hoven och det görs genom att varm- eller kallsmida skorna. Därefter spikas skon på med en typ av spik som kallas söm. Föl och unghästar samt vissa andra hästar som inte är ömfotade går utan skor.

  Förr var det bysmeden som själv smidde hästskor och skodde hästarna. Idag är det sällan Hovslagaren själv som smider hästskorna från början till slut. Det mesta finns som helfabrikat. En allt större del av det smidesarbete som hovslagaren utför är detaljarbete och justeringar. En del hästar med ömtåliga hovar kan behöva specialbeslag till exempel sulor. Det förekommer också att hästar får hovbölder, som är varliknande bölder i hoven. Då är det i regel Hovslagaren som lokaliserar och avlägsnar bölden och lägger ett beslag tills hoven läkt. Hovslagaren behandlar även andra skador i hoven till exempel hovsprickor.

  Noggrannhet och precision är viktigt för en hovslagare, eftersom djuren kan skadas om man tar bort för mycket. Det krävs dessutom en förmåga att kunna hantera djur på ett bra sätt. En häst måste verkas och skos var sjätte till var åttonde vecka. Arbetet är fysiskt påfrestande, speciellt för ryggen, höfterna och knälederna. Det förekommer också skador till följd av att man blir sparkad. Arbetsmiljön kan vara besvärlig, man arbetar ofta i kalla stall där det är dragigt. Mycket av detta kan motverkas via hästkunskap och en hög säkerhetsprofil. Man ska också komma ihåg att hovslagaryrket i hög grad är ett ensamarbete.

  Arbetsuppgifter

   I Sverige finns över 360 000 hästar och enligt djurskyddslagen ska hästarna verkas och/eller skos regelbundet. En Hovslagare sysslar bland annat med att

  • ta bort horn och formar hovar
  • smider hästskor vid justering
  • sko hästar
  • detaljarbete och justeringar
  • avlägsna eventuella bölder och lägger omslag

  Var arbetar man?

  De flesta Hovslagare är egna företagare. Några få är anställda vid till exempel djursjukhus och travbanor. Ungefär hälften av de yrkesverksamma Hovslagarna har hov- och klövvård som sin huvudsakliga försörjning.

  Videointervju med en Hovslagare

  Vilken utbildning krävs för att bli Hovslagare

  Vid Sveriges Hovslagarskola i Skara finns en tvåårig eftergymnasial utbildning till hovslagare. Utbildningen leder till en kvalificerad yrkeshögskoleexamen till Hovslagare. För att vara behörig måste du vara minst 20 år och ha praktisk erfarenhet enligt särskilda bestämmelser. Dessutom krävs B-körkort. Före slutlig antagning krävs friskintyg. Utbildningen är certifieringsgrundande enligt Jordbruksverkets bestämmelser.

  Att studera till Hovslagare

  Man läser fördjupningskurser i anatomi och fysiologi samt verkning/skoning. Utbildningen varvas a varvar teoretiska och praktiska kunskapsblock med praktik som sker hos praktikvärd. Under 20 veckor är du ute på praktik, så kallad Lärande i arbetslivet (LiA).

  Behörighetskrav för Hovslagare

  Se ovan under utbildningskrav.

  Studera till Hovslagare utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan hitta relevanta utbildningar till hovslagare i Norge på Søk Utdanning.

  Specialisering och inriktningar

  Klövvård kan ingå som en del av arbetet för Hovslagare. Då verkar man även klövar på all nötkreatur. På senare år har Klövvårdare tillkommit som en ny yrkesgrupp inom ramen för en stor satsning på klövvård.

  Skillnad mot liknande yrken

  Djurvårdare och Veterinärassistent verkar inom den teknisk/administrativa sidan på klinik eller jobbar som djurvårdare på jordbruk.

  Stipendier för Hovslagare

  Vi saknar information om stipendier för hovslagare.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.

  Frågor på studievägledningen relaterad till hovslagare

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en hovslagare:
  27 300 kronor per månad

  Källa: SCB

  ...
  KI