https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Veterinär & Djurvård

 • Husdjurstekniker– Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Husdjurstekniker samt relaterad information om hur mycket en Husdjurstekniker tjänar i lön, hur det är att jobba som Husdjurstekniker, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Husdjurstekniker utomlands och mycket mer. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Husdjurstekniker?

  Husdjurstekniker har tidigare benämnts veterinärassistent, i vanligt tal seminör. En Husdjurstekniker arbetar oftast med kor, där man besöker lantbruk och gårdar. En Husdjurstekniker arbetar med djurens hälsa och sköter löpande kontroller. Arbetet som Husdjurstekniker kan vara mycket omväxlande och det är vanligt att arbetet innehåller en kombination av rådgivning, kokontoll och insemination.

  Kokontrollen innehåller en mängd olika uppgifter om djuren, bland annat härstamning, mjölkavkastning och hälsoläge. Dessa uppgifter används sedan inom olika rådgivningsaktiviteter. Det kan till exempel handla om att hjälpa till i avelsarbetet. Djurhälsan och mjölkavkastningen förbättras ständigt tack vare ett målmedvetet avelsarbete. Ett exempel är att komma med förslag om vilka tjurar som passar till gårdens olika kor.

  Husdjursteknikern kan också ha till uppgift att exteriörbedöma kor. Exteriörbedömningen går bland annat ut på att bedöma huruvida djuret har en kroppskonstruktion som befrämjar god djurhälsa i kombination med hög mjölkavkastning. Att utarbeta förslag till utfodring av kor och ungdjur ingår också i arbetsuppgifterna. Utfordringen har stor betydelse för djurhälsan, och för hur mycket mjölk en ko kan producera.

  Inseminering är en annan viktig arbetsuppgift. De flesta mjölkkor insemineras istället för att betäckas av en tjur. Tjursperma, som förvarats i ett kärl med flytande kväve överförs till kons livmoder med speciella instrument. Lantbrukaren beställer insemination när korna är i brunst.

  Som Husdjurstekniker kan du också göra dräktighetsundersökningar och embryoinläggningar (ET). I arbetet kan också ingå avhorning av kalvar, som sker med bedövning. Förebyggande djurhälsovård och vaccinationer kan vara andra arbetsuppgifter. Husdjursteknikern kan även göra utredningar ifall sjukdomar eller andra problem uppstår i gårdens kobesättning. I det arbetet ingår blodgruppstagningar för kartläggning och sanering. Arbetet är rörligt och självständigt. Att ha lätt för att få kontakt med människor är en väsentlig egenskap i ditt arbete. Förutom lantbrukarna, som du har regelbunden kontakt med, samarbetar husdjursteknikern med djurhälsoveterinärer, husdjurskonsulenter och med mejerier.

  Arbetsuppgifter

  Husdjurstekniker är ett varierande utomhusjobb och innehåller bland annat att

  • arbeta med insemination
  • kontroll och rådgivning inom bland annat djurhälsa
  • avel
  • mjölkkvalitet och kvantitet
  • utfordring
  • exteriörbedömning av kor
  • gårdsmiljöinspektioner
  • förebyggande djurhälsovård
  • vaccinationer
  • provtagningar

  Var arbetar man?

  Husdjurstekniker är anställda vid någon husdjursförening. Husdjursföreningarna ägs av Sveriges mjölk- och köttbönder och de finns över hela landet.

  Videointervju med en Husdjurstekniker

  Ingen videointervju för tillfället

  Vilken utbildning krävs för att bli Husdjurstekniker

  Numera finns ingen utbildning till Husdjurstekniker. Tidigare hölls en utbildning av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala i samarbete med Svensk Mjölk AB i Eskilstuna, men den utbildningen finns inte kvar. Om någon husdjursförening vill utbilda en Husdjurstekniker är alternativen att själv handla upp den utbildning som krävs från SLU eller att skicka personen i fråga på utbildning i Danmark.

  Att studera till Husdjurstekniker

  Många mjölkbönder utbildar sig för att själva kunna sköta semin.

  Behörighetskrav för Husdjurstekniker

  Läs mer under utbildningskrav ovan.

  Studera till Husdjurstekniker utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Vi saknar information om ifall det krävs någon speciell utbildning för att bli husdjurstekniker i Norge.

  Specialisering och inriktningar

  Är man intresserad av djurhälsa kanske Veterinär kan vara en väg att gå. Se vidare Veterinär.

  Skillnad mot liknande yrken

  Jämför med Agronom som kan arbeta inom flera olika områden; ekonomi, husdjur, landsbygdsutveckling, livsmedel och mark/växt. .

  Stipendier för Husdjurstekniker

  Vi saknar information om stipendier för husdjurstekniker.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en husdjurstekniker:
  21 200 kronor per månad

  Källa: SCB

  ...
  Agronom - husdjur, Sveriges lantbruksuniversitet SLU

  Är du intresserad av lantbruk och ett arbete med fokus på djurvälfärd och hållbar produktion? Som husdjursagro...

  Uppsala

  KI