https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1660734640/us/bnzjvgd8msxtehu99a3q.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1656403024/us/swdv6tlqh8dxytl4ckss.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1660734884/us/farqjqk9zpfdzmywxdbh.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1656403262/us/oiinbopmwvakb3xdwfz6.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

Konst & Kulturutbildning

De vanligaste eftergymnasiala utbildningstyperna är högskola, folkhögskola, universitet, m.fl. men det finns även Konst och kulturutbildningar som tilsammans bildar en egen utbildningstyp. Här hittar du all information du kan tänkas behöva veta om konst och kulturutbildningar samt utbildningar under denna utbildningstyp.

Läs mer

Vad är en Konst och kulturutbildning?

En Konst och kulturutbildning är en utbildning som man kan välja att gå efter gymnasiet antingen med syfte att utvecklas inom området eller förbereda sig för fortsatta studier inom ämnet på universitets- och högskolenivå, då den kan öka dina chanser att komma in på en estetisk linje. Alla konst och kulturutbildningar bedrivs av privata anordnare men bevakas av myndigheten för yrkeshögskolan.

Väljer du att studera vid en konst och kulturutbildning så kan du välja att läsa musik, teater, dans, konst, foto, skrivande eller mode, i vissa fall kan du kombinera flera. Det finns även de skolor som bedriver utbildningar i syfte att bevara äldre hantverksmetoder och traditioner, detta görs genom att erbjuda utbildningar inom smide, folkdans och stickning.

Varför finns Konst och kulturutbildning?

Dessa utbildningar finns för att de som vill jobba med estetik och kultur ska ha en plattform att utgå ifrån. Alla som har ett intresse inom konst och kultur ska ha möjlighet att utvecklas inom området. På senare år har antalet konst och kulturutbildningar ökat och möjligheten att läsa kortare, längre, på distans, mm. har blivit bättre. Detta medför att fler, de med mindre och det med ett enormt intresse, har möjlighet att utbilda sig inom sin hobby.

Som nämnts tidigare så anordnas vissa utav utbildningarna i syfte att bevara gamla hantverksmetoder och traditioner utöver detta så bevaras vår kultur då vi studerar musik, konst, mode, mm. Vill man så kan man också lära sig om andras traditioner och kulturer. Utbildningarna och de människor som väljer att studerar inom detta område är alltså viktiga för att vi ska kunna föra vidare vår historia. Har vi lärda personer inom musik, som är ett universellt språk så kanske det går att ena världen, om inte på alla plan, så åtminstone inom konst och kultur.

Vem kan gå en Konst och kulturutbildning?

Alla som har gått gymnasiet kan läsa dessa utbildningar. Det som krävs är alltså en grundläggande behörighet vilket du får då du klarat gymnasiet eller annan likvärdig utbildning. Utöver dessa krav så har utbildningsanordnarna rätt till att sätta upp egna krav så som inträdesprov eller annan förkunskap. Så kravet för att bli antagen till en konst och kulturutbildning kan variera beroende på skola och utbildning. Du ansöker till utbildningen, du vill gå på, via deras hemsida.

Dessa utbildningar är skapta för att passa människor som är estetiska och som vill ha ett arbete inom konst och kultur. Om du planerar att läsa ämnen som går in under konst och kultur kategorin så är du nog lite estetisk lagd vilket är bra då det nästan är en förutsättning för att kunna klara av studierna vid en konst och kulturutbildning.

Hur fungerar en Konst och kulturutbildning?

CSN:

Utbildningarna varierar i längd, det finns utbildningar som är 1 vecka och sen finns de dem som är 3 år. Läser du en av de lite längre kurserna så bör du kunna räkna med CSN-stöd. Beroende på vilken konst och kulturutbildning du går så kan den vara CSN berättigad eller inte. Är kursen kortare än 20 veckor så har du inte rätt till CSN, är den däremot 30 veckor (ca ett halvt års studier) eller mer så borde du om du uppfyller de resterande kraven få CSN-bidrag/lån. Glöm inte att ansöka om bidrag och/eller lån om du ska studera.

Examen:

När du avslutat en konst och kulturutbildning så får du ett bevis av skolan att du genomfört utbildningen, i beviset ingår uppgifter om vad du har läst under utbildningen och vilka resultat du har uppnått.

Kostnader:

Olika skolor gör på olika sätt. Det finns några skolor som tar ut en avgift medan andra inte gör det. Sen kan kostnader för studiematerial, litteratur och annan utrustning tillkomma. Så ta reda på hur det ligger till för just den utbildning som du vill gå.

Kvalitet:

Alla konst och kulturutbildningar granskas med jämna mellanrum vilket tvingar dem till att hålla en bra standard. Eftersom de är granskade både av Myndigheten för Yrkeshögskolor och av ett råd för högskoleförberedande konstnärliga utbildningar så bör alla utbildningar hålla en hög kvalitet.

Vad är det för skillnad mellan en YH-utbildning och en konst och kulturutbildning?

Det enkla svaret på den frågan är att de två följer olika regelverk och har olika fokus när det kommer till de ämnen som de har gemensamt. En yrkeshögskola är inriktad på specifika yrken och ger goda kunskaper inom ett specifikt yrke medan konst och kulturutbildningarna fokuserar mer på ämnet i sig och inte yrket. De två olika utbildningstyperna har olika utformningar och ger en olika förutsättningar för framtiden.

...
Happis Arts & Crafts: Särskild kurs, Sverigefinska folkhögskolan

Happis Arts & Crafts är Svefis helt nya konst- och hantverksutbildning. Målet med den här utbildningen är att ...

Haparanda

Konstutbildningar, Dômen Konstskola

Välj av tre konstutbildningar: grafik, målning eller skulptur. DÔMEN är en skola för Dig som vill grundlägga o...

Göteborg

Certifierad Bildkonstnär, Academy Online

Vill du jobba inom något konstnärligt yrke i framtiden? Här kan du ta första steget och få grunderna i tecknin...

Distansutbildning

Diplomutbildning: Florist grundutbildning onsdagar, Medborgarskolan

Drömmer du om att arbeta som florist, eller vill du bara lära dig att skapa vackra dekorationer och buketter? ...

Stockholm

Diplomutbildning: Florist grundutbildning, helg, Medborgarskolan

Drömmer du om att arbeta som florist, eller vill du bara lära dig att skapa vackra dekorationer och buketter? ...

Stockholm

Konstnärlig grundutbildning, Gerlesborgsskolan

Hos oss på Gerlesborgsskolan kan du gå en konstnärlig grundutbildning på heltid i två år. Varje år startar vi ...

Flera orter

Interior Design & Furniture Design, 1 termin - 3 år - IED Istituto Europeo di Design, STUDIN – Study International

Istituto Europeo di Design erbjuder ett omfattande utbud av designutbildningar inom ett flertal områden som gr...

Flera orter

Textillinjen Projektår, Gotlands folkhögskola

Textillinjens projektår ger dig möjlighet att under ett helt läsår arbeta med ett eget projekt.

Hemse

San Diego State University, EduPlanet

San Diego State University är ett högt rankat universitet med många internationella studenter. Genom ett samar...

Flera orter

Trähantverk & Möbelsnickeri, Stenebyskolan

De dalsländska trädens väg till din möbel! Du lär dig använda handverktyg och maskiner samt att arbeta undersö...

Dals Långed

karolinska 2022 augustiBic augusti 2022 stortavla