https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

  • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Näringslära

  • Kostvetare/kostekonom – Utbildning och information

    Här hittar du information om hur man utbildar sig till Kostvetare – kostekonom samt relaterad information om hur mycket en Kostvetare – kostekonom tjänar i lön, hur det är att jobba som Kostvetare – kostekonom, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Kostvetare – kostekonom utomlands och mycket mer. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

    Läs mer

    Vad är och gör en Kostvetare/kostekonom?

    En Kostvetare/kostekonom ser på mat och måltiden som en helhet och kombinerar ofta sitt ansvar kring att det är hälsosam och prisvärd mat som serveras i en tilltalande miljö.

    Kostvetare har en bred kompetens inom kost, ekonomi och ledarskap och arbetar med måltidsservice. Det betyder att kunna planera mat och måltider eller att utveckla nya livsmedel.

    En del Kostvetare arbetar som Kostchefer och driver storkök i kommuner eller landsting, då med ansvar för ekonomisk planering och styrning, samt personalledning.

    Kostvetare arbetar också i forsknings- och utvecklingsprojekt kring kost, kvalitetskontroller eller med sensorisk bedömning. Andra Kostvetare arbetar i provkök eller med marknadsföring, förebyggande hälsovård, utbildning och information.

    Med en inriktning mot miljö- och hälsoskydd kan du arbeta som Livsmedelsinspektör inom kommuner, ett arbete som går ut på att kontrollera att livsmedel hanteras på ett sätt som är förenlig med den lagstiftning som finns. Det finns ca 1?500 yrkesverksamma Kostvetare/kostekonomer.

    Arbetsuppgifter

    Kostvetare - kostekonomer arbetar med måltidsservice. Det kan innebära allt från att planera mat och till att utveckla nya livsmedel.

    • planera mat och måltider
    • utföra kvalitetskontroller och sensoriska bedömningar
    • inspektion av livsmedel
    • planera mat och måltider

    Var arbetar man?

    Kostvetare/kostekonomer arbetar inom landsting, kommun eller företag, nåra arbetar med forsknings- och utvecklingsprojekt eller med utbildning.

    Videointervju med en Kostvetare/kostekonom

    Ingen videointervju för tillfället.

    Vilken utbildning krävs för att bli Kostvetare/kostekonom

    Kostvetare utbildas på kostvetarprogrammet vid Göteborg, Umeå respektive Uppsala universitet. Utbildningen för kostvetare har lite olika inriktningar, men man läser både kostvetenskap, företagsekonomi, kostadministration samt ämnen som bland annat mikrobiologi, livsmedelskunskap och matlagningsteknik.

    Att studera till Kostvetare/kostekonom

    Verksamhetsförlagd utbildning (praktik) ingår i utbildningsplanen. Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, laborationer och gruppövningar.

    Behörighetskrav för att plugga till Kostvetare/kostekonom

    Behörighetskraven för utbildningar till Kostvetare/kostekonom hittar du i områdesbehörighet A14.

    Studera till Kostvetare/kostekonom utomlands

    Mer information inom kort.

    Studier i Norge

    Du kan läsa mer om hur man studerar till Kostvetare/kostekonom i Norge på Søk Utdanning.

    Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

    Till exempel kan du läsa mer om nutrition och åldrande. Se Magister/Master i filtret till vänster för eventuell vidareutbildning för kostvetare och kostekonomer.

    Specialisering och inriktningar

    Som Kostvetare kan man rikta in sig på ett särskilt område inom arbetet till exempel experimentell matlagning eller att forska och undersöka sambandet mellan matvanor och hälsa,

    Skillnad mot liknande yrken

    Jämför med Dietist som arbetar med kost- och nutritionsbehandling inom hälso- och sjukvården.

    Stipendier för Kostvetare – kostekonom

    Det finns stipendium för Kostvetare – kostekonom oavsett ifall du ska studera, forska eller redan arbetar som Kostvetare – kostekonom:

    Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

    Kompetensutveckling inom livsmedel och näringslära

    ...
    Sports, Nutrition, Fitness, 1 termin - 2 år – Santa Monica College, STUDIN – Study International

    Kursutbudet på Santa Monica College är brett och när du blir antagen kan du välja att läsa antingen en Associa...

    Santa Barbara

    Certifierad Livsstils- och Kostcoach, Academy Online

    Brinner du för kostfrågor och vill hjälpa människor att göra livsstilsförändringar. Då har du hittat rätt utbi...

    Distansutbildning

    Certifierad Kostrådgivare, Academy Online

    Brinner du för hälsa och välmående och drömmer om att göra karriär som kostrådgivare? Utbildningen ger dig utö...

    Distansutbildning

    Kostrådgivare, Humanistiskt Lärcentrum

    Behovet i samhället av personer med god utbildning inom kostlära och näringslära ökar eftersom människors matv...

    Distansutbildning

    Kostrådgivare, Axelsons

    Vill du jobba som Kostrådgivare och hjälpa människor till en bättre hälsa? Brinner du för att lära dig mer om ...

    Distansutbildning

    Diplomerad Kostrådgivare med kognitiv inriktning, Sverigehälsan

    Intresset och medvetenheten för kost och hälsa är idag större än någonsin. Våra kostvanor har en stor påverkan...

    Flera orter

    Sockerberoende - verktyg och metoder för praktisk rådgivning - Distans, Bergklint education

    Många lider idag av beroendeproblematik av olika slag och vissa forskare anser att sockerberoende ska räknas s...

    Distansutbildning

    Kost i vardagen, PRO Athlete

    Vår kosthållning och maten vi äter är en oerhört stor pusselbit vad gäller vår hälsa och vårt välmående. Många...

    Jönköping

    Diplomerad/Licensierad Kostrådgivare - Distans, Bergklint education

    Fler och fler människor är idag medvetna om kostens betydelse både för barn, ungdomar och vuxna då det gäller ...

    Distansutbildning

    Vitaminer & Mineraler - antioxidanter och kosttillskott - Distans, Bergklint education

    Intag av vitaminer och mineralämnen i form av tillskott har blivit ett allt vanligare inslag i många människor...

    Distansutbildning

    KI