Vad är och gör en Ljudtekniker?
Ljudtekniker sköter olika typer av ljudutrustningar vid teatern eller vid produktion av film och tv, men de kan även arbeta med radiosändningar, i inspelningsstudio och installationer av ljudanläggningar.
I en inspelningsstudio, ansvarar Ljudteknikern för att de instrument och röster blir inspelade med så bra ljudkvalitet som möjligt. De arrangerar och riktar mikrofoner, ställer in nivåer på mixerbordet och ger instruktioner till dem som spelar instrumenten. När alla instrument är inspelade hjälper de till med efterbearbetning och mixning. Varje instrument ska ha rätt klang och den inbördes balansen mellan instrumenten måste justeras.
Ljudtekniker vid en musikkonsert hjälper till med, alternativt ger instruktioner om, riggning av mikrofoner, högtalare, monitorer och annan ljudutrustning. När musikerna gör sin soundcheck ställer ljudteknikern in nivåerna på mikrofonerna och lägger på de effekter som kan behövas.
Olika lokaler har olika akustik så det krävs ett vant öra och erfarenhet för att veta vad som ska göras för att ljudet ska bli så bra som möjligt. Under själva konserten mixar de ljudet och följer vaksamt med i vad som händer på scenen. I dessa sammanhang kan ljudteknikern ibland kallas ljuddesigner för att understryka de kreativa aspekterna på jobbet.
Vid större musikkonserter finns det ibland en särskild ljudtekniker, som bara sköter monitorljudet och PA-ljudet, samt mixar detta. Monitorerna är de högtalare som står längst fram på scenen och som artisten själv hör. PA står för Public Address, som betyder publiklyssning.
Under TV-produktioner samverkar flera olika ljudtekniker och bestämmer tillsammans vilken typ av utrustning som ska användas. I efterhand, så synkroniseras ljudet och man lägger på effekter, kompletterar och byter ut ljudavsnitt.
I en radiostudio arbetar ljudteknikern ofta i ett team tillsammans med den som sänder, det vill säga pratar. Ljudteknikern ställer in rätt nivåer på mikrofoner, bandade inslag, musik, med mera. Ljudteknikern kan även assistera med att koppla in telefonsamtal, starta bandmaskiner, hjälpa till med mixning av bandade inslag och mycket annat. På små radiostationer är det vanligt att den som sänder även sköter mycket av det tekniska under själva sändningen.
Arbetsuppgifter
En Ljudtekniker ser till att ljuskvaliteten inom film, tv och teater blir den bästa och sköter dagligen om många olika uppgifter som
- arrangerar och riktar mikrofoner, högtalare, monitorer och annan ljudutrustning
- sköter mixerbordet
med efterbearbetning och mixning
- mäter akustiken
- justerar nivåer och balans i ljudet
- genomför soundchecks inför livesändningar
Var arbetar man?
Ljudtekniker kan arbeta vid TV-stationer, radiostationer, orkestrar, artister, teatrar, produktionsbolag, inspelningsstudior, filmbolag, kyrkor eller skolor, bara för att ge några exempel.
Videointervju med en Ljudtekniker
Ingen videointervju för tillfället.
Vilken utbildning krävs för att bli Ljudtekniker
För att få jobb som Ljudtekniker krävs oftast ljudteknikerutbildning av något slag. Det finns många olika varianter och inriktningar på sådana, både inom högskolan, på folkhögskolor och på fristående skolor. För högskoleutbildningarna är Elprogrammet en lämplig bakgrund. Gymnasieskolans högskoleförberedande estetiska program, inriktning estetik och media, kan ge kunskap inom området.
Att studera till Ljudtekniker
Som med alla jobb inom film och teater gäller det att skapa kontakter och visa framfötterna och ibland börja jobba på en grundnivå som assistent, men det är också ett sätt att lära sig mer från de bästa Ljudteknikerna.
Behörighetskrav för att plugga till Ljudtekniker
Då de flesta går en gymnasieutbildning för att bli ljudtekniker, gäller behörighet för gymnasiet. För YH-utbildningar till ljudtekniker gäller grundläggande behörighet för yrkeshögskolan.
Studera till Ljudtekniker utomlands
Mer information inom kort.
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Ljudtekniker i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Det finns olika fristående kurser för ljudtekniker på avancerad nivå, dock inga direkta magister- eller masterprogram.
Specialisering och inriktningar
Vissa Ljudtekniker kan specialisera sig på uppgifter inom sitt arbetsområde eller media. Mixerteknikern gör mixer bearbetning av inspelningar. Ljudbandsteknikern spelar in och kopierar ljudband och kassetter. Överspelningsteknikern överför ljud till och från olika media. En Ljuddesigner för scenkonst skapar ljud till en teateruppsättning, dansföreställning, musikal eller annat sceniskt verk.
Skillnad mot liknande yrken
Se även Ljussättare och Ljustekniker som arbetar med de konstnärliga aspekterna kring ljuset på en teater.
Stipendier för Ljudtekniker
Det finns stipendium för Ljudtekniker oavsett ifall du ska studera, forska eller redan arbetar som Ljudtekniker:
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.
Lön & Löneutveckling
26 800 kronor per månad
Källa: SCB