https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618810686/us/modnseijtb0godejqnhq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1613482465/us/fu9jvhvwkcvei1gdtdo1.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Transport

 • Lokförare

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Lokförare samt relaterad information om hur det är att jobba som Lokförare, framtidsutsikter på arbetsmarknaden och mycket mer. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad gör en Lokförare?

  Lokföraren kan köra olika typer av tåg, både transporttåg som fraktar god och passagerartåg. Lokföraren har ansvarar för att tåget körs mjukt, säkert och i rätt hastighet. Föraren arbetar ensam i loket men har ständig kontakt med tågmästare och trafikledning via radio. I linjeboken står allt om den banan och linjen som tåget ska köra på och man hittar även information om de signaler som finns längs sträckningen.

  Före avresa gör Lokföraren klart loket genom att koppla upp den tekniska utrustningen och ställa in bromsar. Lokföraren känner också till om banan håller på att repareras någonstans på vägen eller om det finns hastighetsändringar på sträckan och informerar sedan all tågpersonal.

  Att vara Lokförare är ett ansvarsfullt yrke där man tillsammans med tågmästare/tågchef har ansvar för säkerheten för tåg, passagerare och tågpersonal. Därför måste man alltid vara alert när det gäller oväntade och plötsliga situationer som dyker upp, som exempelvis att djur kan befinna sig på rälsen eller att det plötsligt blir halt på grund av att det samlats lösa lövhögar på rälsen, vilket för en Förare kan kännas värre än is. Ett automatiskt kontrollsystem larmar om man till exempel kör i för hög hastighet eller om det finns kända hinder på spåret.

  Arbetsuppgifter

  En Lokförare kan ha en mängd olika arbetsuppgifter, bland annat

  • kontrollera linjeboken
  • växlingsarbete med radiostyrda lok
  • teknisk utrustning slås på och bromsarna ställs
  • informera om hinder på sträckan
  • regelbundet läsa av kontrollsystemet
  • teknisk utrustning slås på och bromsarna ställs.

  Var arbetar man?

  En Lokförare arbetar inom järnvägen på kommunala och privata passagerar- och transportföretag.

  Vilken utbildning krävs för att bli Lokförare

  Man får inte ha någon sjukdom, fysiskt handikapp eller funktionshinder som innebär risk för trafiksäkerhet enligt Järnvägsstyrelsens föreskrifter. Man måste ha god syn med eller utan glasögon samt god hörsel och normalt färgseende. Utbildning till lokförare ges som yrkeshögskoleutbildning på eftergymnasial nivå, så kallad Yh-utbildning. Utbildningen går att läsa på flera platser i landet och är oftast 300 Yh-poäng som motsvarar 1,5 års heltidsstudier.

  Att studera till Lokförare

  En del av utbildningen är förlagd ute på järnvägsföretagen och innebär att du får testa på hur det är att jobba som lokförare. Efter avslutad Yh-utbildning till lokförare krävs ytterligare några veckors utbildning på det företag där du blir anställd. För att vara behörig att söka en lokförarutbildning krävs treårigt gymnasium eller motsvarande kunskaper. Inför den slutliga intagningen sker urvalstester.

  Behörighetskrav för att plugga till Lokförare

  För YH-utbildningar till lokförare gäller grundläggande behörighet för yrkeshögskolan.

  >

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Lokförare i Norge på Søk Utdanning.

  Specialisering och inriktningar

  Lokförare kan vidareutbilda sig till teknisk rådgivare. Som teknisk rådgivare arbetar man med att ge lokförarna driftstöd när det uppstår tekniska problem på tåget. Man kan också arbeta som lärare för blivande lokförare.

  Frågor på studievägledningen relaterad till lokförare

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en lokförare:
  32 600 kronor per månad

  Källa: SCB

  ...
  Fortum-stortavla