Vad är och gör en Nationalekonom?
En Nationalekonom studerar de ekonomiska drivkrafterna i vårt samhälle och är ett ämne och sammanfattande begrepp för yrkesgruppen av ekonomer. Nationalekonomi är alltså ett akademiskt och teoretiskt ämne och som nationalekonom är man en samhällsvetare med omfattande analys- och utredningsförmåga.
Ämnet Nationalekonomi har två huvudgrenar som båda ägnar sig åt effekten av ekonomisk politik på bland annat den ekonomiska välfärden.
- Mikroekonomi som studerar enskilda aktörers ekonomiska handlingar och hur dessa interagerar på t ex marknader
- Makroekonomi som studerar hur ett lands ekonomi fungerar som helhet och hur arbetslöshet, inflation, investeringar och ekonomisk tillväxt kan förklaras
Oavsett inriktning så arbetar en Nationalekonom med samhällsekonomiska analyser, utvärderingar, utredningar och prognoser och liknande som spänner över många och breda områden och som tar sig olika uttryck beroende på vad det är som analyseras och vad det är som utreds.
Som Nationalekonom förväntas man hålla sig informerad om nya teorier och modeller inom ämnet, det vill säga en del av ett jobb som nationalekonom består ofta i att läsa och ta till sig akademiska texter, rapporter och utredningar samt att själv kunna skriva liknande texter och delta i olika utredningsprojekt. Att utveckla teoretiska och empiriska ekonomiska modeller och kunna lösa problem av olika slag ställer krav på en kreativ förmåga. Nationalekonomi är därför en samhällsvetenskap som kräver logiskt och analytisk tänkande.
De vanligaste befattningarna som Nationalekonomer har är analytiker, utredare, rådgivare inom bland annat finans och fonder, utvecklingsarbete av olika slag och företags myndighetsledning. Majoriteten av nationalekonomer jobbar dock inte som nationalekonomer, utan läser ämnet endast som en del i en annan utbildning som till exempel inom företagsekonomi.
Arbetsuppgifter
Nationalekonomer arbetar med ekonomisk analys inom både privat och offentlig sektor och då arbetar men i huvudsak med
- ekonomiska analysmetoder
- drar konsekvenser av politiska beslut för samhälle och individer
- studerar hur arbetsmarknadens fungerar
- undersöker företag i olika ekonomiska situationer
- bearbetar informationen med hjälp av statistisk
- gör ekonomiska modeller
- drar slutsatser och ger förslag till åtgärder
- håller sig informerad om nya teorier och modeller
- hanterar stora informationsmängder och att ur ett omfattande material
Var arbetar man?
En Nationalekonom kan arbeta inom regeringskansliets olika departement, på länsstyrelser och kommuner, samt p olika verk exempelvis Skatteverket, Konjunkturinstitutet, Riksbanken och Riksrevisionen, inom bank- och finanssektorn, kreditinstitut, utredningsinstitut, organisationer samt privata företag som försäkringsbolag samt stora företag och organisationer.
Videointervju med en Nationalekonom
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Nationalekonom
Traditionellt sätt studerar man på ett ekonomprogram på högskola eller universitet där man sedan inriktar sig mot Nationalekonomi. Ämnet kan även vara en del av Företagsekonomiprogrammet.
Att studera till Nationalekonom
I grund- och fördjupningskurser i Nationalekonomi läser man bland annat mikroteori, makroteori, internationell ekonomi samt finansiell ekonomi. Dessutom kan man välja på ett brett utbud av fördjupningskurser.
Behörighetskrav för att plugga till Nationalekonom
Behörighetskraven för utbildningar till Nationalekonom, det vill säga ekonom, hittar du i områdesbehörighet A4.
Studera till Nationalekonom utomlands
Mer information inom kort.
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Nationalekonom i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Det finns både magister- och masterprogram för Nationalekonomer. Se Magister/Master i filtret till vänster för eventuell vidareutbildning för Nationalekonom.
Specialisering och inriktningar
En Nationalekonom kan arbeta inom många områden och rikta in sig på att jobba som Makroanalytiker, som analyserar en företeelse inom ett större område eller ränteanalytiker som analyserar ränteinsättningen och olika länders förhållanden och stora världshändelser.
Skillnad mot liknande yrken
Se även Ekonomyrken som arbetar inom olika branscher och inriktningar som ekonomer.
Stipendier för Nationalekonom
Det kan finnas stipendium för Nationalekonomer oavsett ifall du ska studera, forska eller redan arbetar som Nationalekonom:
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Internship och traineeprogram inom Ekonomi
Kompetensutveckling inom Ekonomi
Frågor på studievägledningen relaterad till nationalekonom
Lön & Löneutveckling
42 700 kronor per månad
Källa: SCB