Vad är och gör en Orgelbyggare?
Orgeln är det största av alla musikinstrument och är ett blåsinstrument och ett tangentinstrument med pipor i olika stämmor. Luften i piporna tillförs mekaniskt och toner spelas från en klaviatur, alltså ett tangentbord, mycket likt ett piano.
Orgelbyggare, egentligen kallad Orgelmakare, är ett gammalt hantverk där man tillverkar orglar. Man tillverkar själva orgelhuset, man monterar även träpipor och tangentbord samt alla andra alla delar till en orgel. Arbetet innehåller både grov- och finsnickeri som att såga, svarva, hyvla och snida. Andra arbetsuppgifter är att gjuta av bly- och tenntackor, göra legeringar, klippa, bocka och löda pipor samt att svarva järnstänger efter ritning. Det gäller också att vara lyhörd för akustiken på den plats som orgeln ska stå och ha känsla för vad som passar in i miljön. Orgeln kan ritas av en arkitekt, men det är inte en förutsättning.
När Orgelbyggare får en beställning på en orgel kan Orgelbyggaren lämna förslag på konstruktion av orgeln. Alla färdiga delarna transporteras sedan till den plats där orgeln ska stå till exempel i en kyrka eller i ett konserthus. Därefter monteras och justeras orgeln ihop på plats. En Orgelbyggare kan utföra alla moment ensam men det förekommer också att arbetet delas upp på snickare, orgelpipmakare, mekaniker och montör. En person som ansvarar för att musikaliska ljudet i piporna, själva tonerna, blir riktiga, kallas intonatör.
En del Orgelbyggare bygger nya orglar medan andra är mer inriktade på reparation och renovering av äldre orglar. Arbetet som orgelbyggare kan innebära mycket resor.
Arbetsuppgifter
En Orgelbyggare ser till att orgelns delar transporteras till platsen. Därefter utför man följande moment
- montera orgel delar
- restaurering och nybyggnad av orglar
- eventuellt planera bygget efter ritningar
- såga, svarva, hyvla och snida
- göra legeringar
- bocka till och löda pipor
- kolla akustik
Var arbetar man?
En Orgelbyggare arbetar på ett snickeri som kallas för Orgelbyggeri och som tillverkar orglar som specialitet. Ibland ägar han snickeriet.
Videointervju med en Orgelbyggare
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Orgelbyggare
Många Orgelbyggare är i grunden möbelsnickare. Utbildning till möbelsnickare finns inom gymnasieskolan och kan även finnas inom Komvux. Det finns också två- eller treåriga möbelsnickarutbildningar vid fristående skolor, som utbildar för mer hantverksmässig tillverkning av möbler.
Att studera till Orgelbyggare
Upplärning till orgelbyggare sker på arbetsplatsen. Som orgelbyggare har man möjlighet att avlägga gesällprov. En gemensam skandinavisk vidareutbildning för orgelbyggare finns i Danmark.
Behörighetskrav för att plugga till Orgelbyggare
Då de flesta går en gymnasieutbildning för att bli orgelbyggare, gäller behörighet för gymnasiet.
Studera till Orgelbyggare utomlands
Mer information inom kort.
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Orgelbyggare i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Vi saknar information om vidareutbildning för orgelbyggare.
Specialisering och inriktningar
En del Orgelbyggare bygger nya orglar medan andra är mer inriktade på reparation och renovering av äldre orglar.
Skillnad mot liknande yrken
Se även Möbelsnickare som reparerar gamla möbler och tillverkar nya eller en Modellsnickare som gör modeller och prototyper.
Stipendier för Orgelbyggare
Vi saknar information om stipendier för orgelbyggare.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.