Vad gör en Projektledare?
En Projektledare ansvarar för att arbetet i en grupp fungerar, att resultatet blir som planerat och att kostnader för projektet ligger inom budget. Projektledaren ansvarar dessutom för att arbetet blir gjort i tid och måste kunna engagera och stödja medarbetarna. Är projektet riktigt stort kan det finnas en projektadministratör eller projektkoordinator till hjälp.
Projekt är uppdrag som är avgränsade i tid och har en egen budget. Det är ett sätt att arbeta som passar för tidsbestämda uppdrag med specifika mål där man behöver kraftsamla resurser. Ett projekt kan sträcka sig från några dagar till flera år. Det kan till exempel handla om att utveckla en ny produkt, marknadsföra ett företag, driva ett byggprojekt, utföra ett speciellt arbete på uppdrag av en kund eller genomföra interna förändringar. IT, reklam och media är branscher där den dagliga verksamheten ofta är uppbyggt helt kring att arbeta i projektform.
Projektledaren ansvarar för projektet och för det mesta jobbar man i en projektgrupp bestående av personer med olika kompetenser. Projektledarens arbetsuppgifter skiljer sig åt beroende på bransch och företag men han eller hon är alltid den sammanhållande länken som driver projektet och leder arbetet i projektgruppen.
Projektledare på en reklambyrå jobbar för det mesta i en projektgrupp tillsammans med en planner, en art director, projektadministratörer och copywriters. Projektledaren har ett helhetsansvar för ett reklamprojekt, samordnar arbetet i projektgruppen och ser till att kommunikationen fungerar mellan olika personer i arbetsgruppen och med kunden.
Arbetsuppgifter
Projektledaren ska fingera som projektets sammanhållande länk och få alla att jobba åt samma håll. I arbetsuppgifterna ingår att
- kunna planera
- skriva en projektplanering
- göra en realistisk tidsplan
- organisera
- marknadsföra
- utvärdera
- leda andra i projektteamet
- kontinuerligt ha kontroll över hur projektet fortlöper
- se till att resurser används väl
- ha resultatansvar
- ansvara för och hålla projektbudgeten
Var arbetar man?
Projektledning är en arbetsform som används av alla företag, både inom privata näringslivet som offentlig sektor. Projektledaren kan därför jobba i princip överallt.
Videointervju med en Projektledare
Ingen videointervju för tillfället
Hur blir man Projektledare? Vilken utbildning krävs?
Projektledare på reklambyråer har ofta högskoleutbildning i exempelvis ekonomi, samhällsvetenskap eller teknik kombinerat med studier i marknadsföring och reklam. I vissa utbildningsprogram kan man kombinera fackkunskap med projektledning, till exempel IT, projektledning och affärssystem på Karlstads universitet. Vissa universitet och högskolor har program som är speciellt inriktade på marknadsföring och projektledning, som Institutionen för reklam och PR vid Stockholms universitet. Dessutom har många högskolor och universitet fristående kurser i projektledning. Vid universitetet i Umeå finns ett masterprogram i Organisation och Projektledning. Det finns också fristående skolor som ger utbildningar inom marknadsföring och projektledning, till exempel Berghs School of Communication.
Att studera till Projektledare
En Projektledare kan ha i princip vilken utbildningsbakgrund som helst. Det styrs oftast av var och med vilka frågor man arbetar, men för att jobba som Projektledare måste man i allmänhet ha både utbildning och erfarenhet inom det område man vill arbeta, oavsett om det är marknadsföring, reklam, IT, teknik, media, offentlig förvaltning eller något annat. Man kan sedan bygga på med en projektledarutbildning. Det finns många olika typer av utbildningar, både på universitetsnivå, samt på Yrkeshögskolor och på fristående skolor.
Behörighetskrav för att plugga till Projektledare
En projektledare är mer en yrkestitel än en akademisk examen och det finns därför en mängd olika utbildningsvägar att gå.
Studera till Projektledare utomlands
Mer information inom kort.
Studier i Norge
Vi saknar information om ifall det krävs någon speciell utbildning för att bli projektledare i Norge.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Det finns många magisterprogram och masterprogram inom projektledning och möjligheterna beror till stor del på vilken grundutbildningen du har.
Specialisering och inriktningar
Hur arbetsmarknaden ser ut för Projektledare styrs av vilket område du arbetar inom. Det är inte vanligt att ambulera mellan att hålla i projekt inom reklam eller IT. Oftast hållar man sig inom sin egen nisch.
Skillnad mot liknande yrken
Man kan jämföra en Projektledare med till exempel en chef som har god kompetens som ledare och få alla att dra åt samma håll utan att han eller hon därför nödvändigtvis behöver kunna samtliga specialistkompetenser inom företaget.
Stipendier för Projektledare
Vi saknar information om stipendier för projektledare.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Internship och traineeprogram på Traineesearch
Kompetensutveckling på Utbildning24
Frågor på studievägledningen relaterad till projektledare
Frågor på studievägledningen relaterad till projektledare
Frågor på studievägledningen relaterad till projektledare
Lön & Löneutveckling
34 200 kronor per månad
Baserad på projektledare affärsutveckling. Källa: SCB