Vad är och gör en Psykiatrisjuksköterska?
Liksom inom övriga sjuksköterskeyrken är omvårdnad kärnan i Psykiatrisjuksköterskans arbete. Omvårdnad inom psykiatrisk vård kan till exempel innebära insatser för att hjälpa patienten att hantera känslor av meningslöshet och stärka känslan av att ha kontroll över sitt liv. Det kan också handla om att man hjälper patienten hitta olika sätt att hantera sjukdomen och dess konsekvenser, samt att formulera rimliga livsmål och ge stöd att uppnå egen utveckling.
Det är viktigt att Psykiatrisjuksköterskan utformar omvårdnaden efter patientens behov. Det innebär bland annat att man arbetar utifrån ett helhetsperspektiv och ser både patient och närstående i deras livssituationer.
Psykiatrisjuksköterskor ingår ofta i ett psykiatriskt team tillsammans med läkare, psykolog, kurator, sjukgymnast, arbetsterapeut och skötare. Alla i teamet arbetar gemensamt för att ge patienten en individuellt anpassad vård och stöd att klara sin vardag. Hur arbetet läggs upp i vårdteamen kan variera. Det är vanligt att någon i teamet vid patientens första besök kartlägger hans eller hennes bakgrund, problem och önskemål om behandling. Därefter beslutar man i vårdteamet vem som ska sköta behandlingen.
Om Psykiatrisjuksköterskan blir behandlingsansvarig för patienten arbetar han eller hon fram en behandlingsplan i samråd med patienten och medarbetarna i vårdteamet. Man aktiverar och stödjer patienterna och hjälper dem att upptäcka och utveckla sina egna resurser.
Ofta jobbar man med patienterna i deras hemmiljö genom att träna dem att komma ut i samhället och göra vardagliga sysslor tillsammans. Man har kontakter med närstående och samverkar med dem när det är möjligt. Att ha kontakter med försäkringskassa, socialförvaltning och andra myndigheter ingår också i arbetet. Alla behandlingsinsatser dokumenteras i en omvårdnadsjournal.
Vid regelbundna konferenser i vårdteamet diskuteras arbetet med patienterna och behandlingsplanerna följs upp. I arbetsuppgifterna ingår också att hantera mediciner, ge injektioner och följa upp effekten av medicinerna. Även handledning till studerande ingår i arbetsuppgifterna. Om man arbetar på en vårdavdelning kan även arbetsledning ingå.
Arbetsuppgifter
Att vara Psykiatrisjuksköterska är ett lagarbete som kräver god samarbetsförmåga. Samtidigt är det ett självständigt arbete som kräver mycket eget ansvar med arbetsuppgifter som till exempel
- ta emot eller göra hembesök
- kartlägga patientens sjukdomstillstånd, problem och behov av behandling
- utforma omvårdnaden efter patientens behov
- hjälpa patienten hitta olika sätt att hantera sjukdomen och dess konsekvenser
- att formulera rimliga livsmål
- ge stöd att uppnå egen utveckling
Var arbetar man?
Som Psykiatrisjuksköterska kan man arbeta på exempelvis en vårdavdelning eller en öppenvårdsmottagning på en psykiatrisk klinik. Man kan också arbeta inom integrerad psykiatrisk vård, där vård på behandlingsavdelning integreras med dagvård och mottagning. Förutom på psykiatriska kliniker kan Psykiatrisjuksköterskor arbeta inom primärvården på vårdcentral, på behandlingshem för personer som behöver långvarig vård, eller i team som besöker patienterna i hemmen också på helger och nätter. Man kan också arbeta inom den kommunala psykiatriska vården vid gruppboenden och inom hemsjukvården. Då handleder man i regel också personalen i psykiatrisk omvårdnad och medverkar till att utveckla vården.
Videointervju med en Psykiatrisjuksköterska
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Psykiatrisjuksköterska
För att bli Psykiatrisjuksköterska måste man till att börja med vara legitimerad sjuksköterska. Dessutom krävs specialistsjuksköterskeutbildning inom psykiatrisk sjukvård. För antagning krävs förutom legitimation som sjuksköterska oftast även yrkeserfarenhet.
Att studera till Psykiatrisjuksköterska
Specialistutbildningen ges vid flera högskolor och universitet i landet. Utbildningen är ett år lång vid heltidsstudier och leder till yrkesexamen som Psykiatrisjuksköterska och vid vissa högskolor och universitet även magisterexamen i omvårdnad.
Behörighetskrav för att plugga till Psykiatrisjuksköterska
Behörighetskraven för utbildningar till Psykiatrisjuksköterska, då du först läser till sjuksköterska, hittar du i områdesbehörighet A14.
Studera till Psykiatrisjuksköterska utomlands
Mer information inom kort.
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Psykiatrisjuksköterska i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Vidareutbildningen till psykiatrisjuksköterska är i sig ett magisterprogram.
Specialisering och inriktningar
Som Psykiatrisjuksköterska kan man välja att arbeta på en öppenvårdsmottagning eller inom den kommunala psykiatriska vården vid gruppboenden och inom hemsjukvården.
Skillnad mot liknande yrken
Jämför även med Onkologisjuksköterska, som också är specialistsköterska och arbetar med cancersjuka patienter.
Stipendier för Psykiatrisjuksköterska
Det kan finnas stipendium för Psykiatrisjuksköterska oavsett ifall du ska studera, forska eller redan arbetar som Psykiatrisjuksköterska:
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Internship och traineeprogram på Traineesearch
Kompetensutveckling inom Vård på Utbildning24
Lön & Löneutveckling
30 500 kronor per månad
Källa: SCB