https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

Radio- och TV-tekniker – Utbildning och information

Här hittar du information om hur man utbildar sig till Radio- och TV-tekniker samt relaterad information om hur mycket en Radio- och TV-tekniker tjänar i lön, hur det är att jobba som Radio- och TV-tekniker, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Radio- och TV-tekniker utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

Läs mer

Vad är och gör en Radio- och TV-tekniker?

En Radio- och TV-tekniker eller reparatör, som även kan kallas för hemelektronikreparatör eller servicetekniker, arbetar med att underhålla, reparera och installera hemelektronikutrustning. Det kan gälla radio, TV, videoanläggningar, videokameror, CD-apparater, ljud- och hi-fi-anläggningar och hemdatorutrustning. Ofta ingår det då också i arbetet att sätta upp och reparera paraboler och antenner liksom att installera videoanläggningar. Det är vanligt att man specialiserar sig på en viss typ av utrustning.

Oavsett vad man är specialiserad på, så är felsökning en stor arbetsuppgift. Man tar reda på av kunden hur felet yttrar sig, undersöker apparaterna, kontrollerar kretskort och mäter apparaternas signaler med hjälp av olika instrument. Det är viktigt att man har logisk slutledningsförmåga så att du utifrån de felsignaler du får kan dra en riktig slutsats om var problemet ligger. Man byter ut defekta funktioner, till exempel små kretskort eller komponenter på kretskort och löder fast de nya samt reparerar trasiga kablar och kontakter. När man åtgärdat felet provar man att utrustningen fungerar igen och trimmar, och ställer in den tekniska funktionen i mottagarna eller den anläggning som reparerats. Ibland trimmar man med hjälp av dator och ger signaler till apparaten via tangentbordet. En servicerapport skrivs till sist om själva arbetet, om hur lång tid det tagit och vilka material som använts. I arbetet används olika instruktioner, manualer och kopplingsscheman och man måste kunna förstå och kunna tolka.

Man arbetar vanligen dagtid men du kan ha jourtjänst. Att vara noggrann är viktigt inte minst ur säkerhetssynpunkt. Man måste ha normalt färgseende för att kunna urskilja färgmärkta kablar och komponenter. Arbetar man med ljudanläggningar krävs god hörsel. Körkort är i regel ett krav för dem som arbetar ute hos kunder.

Arbetsuppgifter

En Radio- och TV-tekniker som arbetar hos kunder arbetar ofta ensam och måste kunna arbeta självständigt och vara serviceinriktad. I arbetsuppgifterna ingår

  • felsökning av hemelektronik
  • undersöka apparater
  • kontrollera kretskort och mäter signaler
  • löda komponenter
  • problemlösning
  • reparation och underhåll
  • skriva servicerapporter
  • ta betalt

Var arbetar man?

Man kan arbeta på ett företag som både säljer och har hand om service av apparater eller på ett som enbart arbetar med service men även på företag som säljer produkterna. Ofta arbetar man på en serviceverkstad och reparerar apparater som kunderna lämnar in och ibland ute hos kunderna.

Videointervju med en Radio- och TV-tekniker

Ingen videointervju för tillfället

Vilken utbildning krävs för att bli

För att bli Servicetekniker i radio- och TV-branschen krävs förutom el-teleteknisk utbildning i gymnasieskolan också kompletterande utbildning och praktik på serviceverkstad. Antenn och Kabel-TV-teknik erbjuds även av Elbranschens Utvecklings- och Utbildningscenter. Du kan avlägga gesäll- och mästarprov inom radio- och TV-service.

Att studera till Radio- och TV-tekniker

Teknikutvecklingen inom antenn & kabel-tv går ständigt framåt och för alla som vill arbeta med olika informationsflöden behöver läsa installations- och inmätningsteknik.

Behörighetskrav för att plugga till Radio- och TV-tekniker

Då de flesta går en gymnasieutbildning för att bli tv- och radiotekniker, gäller behörighet för gymnasiet.

Studera till Radio- och TV-tekniker utomlands

Mer information inom kort.

Studier i Norge

Vi saknar information om ifall det krävs någon speciell utbildning för att bli radio och TV-tekniker i Norge.

Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

Vi saknar information om vidareutbildning för tv- och radiotekniker.

Specialisering och inriktningar

Det är vanligt att en Radio- och TV-tekniker specialiserar sig på en viss typ av utrustning till exempel parabol- och antennutrustning eller videoanläggningar och videokameror.

Skillnad mot liknande yrken

Jämför med Servicetekniker som arbetar med kontorsmaskiner och installerar, servar och reparerar exempelvis datorer, kopiatorer och skrivare. 

Stipendier för Radio- och TV-tekniker

Vi saknar information om stipendier för radio- och TV-tekniker.

Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

Internship och traineeprogram inom Marknadsföring och PR
Kompetensutveckling inom Design och Foto

...