https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1656403024/us/swdv6tlqh8dxytl4ckss.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1581326749/us/jvh2u1elbiwqnfgxm3nr.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1656403262/us/oiinbopmwvakb3xdwfz6.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Dans, Drama & Teater

 • Regissör – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Regissör samt relaterad information om hur mycket en Regissör tjänar i lön, hur det är att jobba som Regissör, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Regissör utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Regissör?

  Regissören har en central uppgift att konstnärligt och praktiskt driva den komplexa arbetsprocessen mot mål. Det kan handla om en film eller en teaterföreställning.  Varje Regissör arbetar efter sina personliga förutsättningar och med sin egen drivkraft – så som varje annan konstnär och man arbetar i samråd maskör, scenograf och ljussättare och bidrar med sina egna konstnärliga insatser och hantverkskunnande i en teaterföreställning eller filmproduktion. Att regissera skådespelare är ingen lätt uppgift eftersom alla vill ge uttryck åt sin roll på sitt sätt. Teateruppsättningar som filminspelningar kräver att många människor samverkar. Det krävs en stark vilja och förmåga för en regissör att kommunicera produktionens idéer till medarbetarna.

  Som Teaterregissör är man huvudansvarig för den konstnärliga utformningen av en teaterföreställning. Regissören väljer den pjäs som ska sättas upp. Ibland sker detta i samarbete med en dramaturg. Dramaturgen granskar och bedömer pjäser eller bearbetar och anpassar texter för sceniskt uppförande. De väljer också ut de skådespelare som ska vara med i föreställningen.

  Teaterregissören läser och analyserar manus tillsammans med skådespelarna. De planerar sedan arbetet med pjäsen fram till premiären. Regissören leder repetitionerna. Arbetet med skådespelarna kräver att man är lyhörd och öppen för synpunkter och idéer, samtidigt som man måste ha förmågan att driva arbetet framåt mot premiären. Förutom skådespelarna arbetar regissören också med scenografen, maskörer och den tekniska personalen, alla lika viktiga för den konstnärliga helheten.

  Det är Regissören som har det övergripande konstnärliga ansvaret för föreställningen och är den som måste se till att alla medverkande tar ansvar för sin uppgift.

  Filmregissör leder arbetet med filminspelning. Det kan vara allt från korta reklamfilmer till filmer i långfilmsformat eller dokumentärfilm. Ofta har regissören själv skrivit manus till filmen. Regissören kontaktar och instruerar skådespelare och andra som ska medverka i inspelningen. De söker rätt på inspelningsplatser och leder arbetet med att bygga ateljéer. Under själva inspelningen samarbetar de intimt med fotografer. Efter inspelningen deltar man i klippningen av filmen.

  Såväl teateruppsättningar som filminspelningar kräver att många människor samverkar. Man måste vara stresstålig och ha lätt för att både samarbeta och göra sig förstådd, och man måste kunna föra fram sina idéer så att medarbetarna förstår. Som Regissör måste man ha stor inneboende drivkraft och uthållighet och vara beredd att ständigt utvecklas inom yrket, lära sig nya saker, läsa, skaffa sig nya intryck. Yrkesgruppen är liten och konkurrensen om jobben är mycket hård.

  Arbetsuppgifter

  En Regissör kan ha en mängd olika arbetsuppgifter, bland annat

  • planerar arbetet fram till färdig film eller föreställning
  • läser och analyserar manus tillsammans med skådespelarna
  • instruerar skådespelare och statister
  • följer repetitioner

  Var arbetar man?

  Teaterregissörer kan ha fast anställning vid någon teater men de flesta arbetar som frilans. De flesta Filmregissörer är dock egna företagare och arbetar i projektform som frilans. Som filmregissör kan man också arbeta inom televisionen.

  Videointervju med en Regissör

  Ingen videointervju för tillfället

  Vilken utbildning krävs för att bli Regissör

  Regissörer utbildas vid Stockholms dramatiska högskola Stockholms dramatiska högskola och vid Filmhögskolan i Göteborg. Kontakta utbildningsanordnarna för mer information om programmens innehåll, behörighetskrav med mera. På Medieinstitutet finns en utbildning till TV-produktionsspecialist som är en utbildning inom Yrkeshögskolan, Yh. Utbildning inom området finns även vid Kulturama och som är en fristående utbildningsanordnare i Stockholm. Utbildningen är studiemedelsberättigad.

  Att studera till Regissör

  > Med rigorösa ansöknings- och antagningskrav till filmskolorna bör man tänka på att mycket inom filmbranschen sker genom kontakter och praktiskt erfarenhet värderas högt. Det är smart att redan innan och under studietiden se till att kanske få lite praktisk erfarenhet och knyta kontakter inom filmbranschen för att få referenser.

  Behörighetskrav för att plugga till Regissör

  Det krävs grundläggande behörighet för högskolan att plugga till regissör på högskola och särskilda krav kan förekomma beroende på utbildningsanordnare.

  Studera till Regissör utomlands

  Mer information inom kort.

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Regissör i Norge på Søk Utdanning.

  Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

  Det saknas några direkta magister- eller masterprogram inom regi, däremot kan det vara aktuellt att studera olika 3D-tekniker, datoranimering och liknande.

  Specialisering och inriktningar

  Många regissörer är skådespelare i botten, så det är inget större fel att ambulera mellan regissör rollen och skådespeleri.

  Skillnad mot liknande yrken

  Se även Dramapedagoger som kombinerar pedagogiskt och konstnärligt arbete och arbetar med lekar, rollspel och improvisationer, eller Produktionsledare vid film där man är spindeln i nätet under hela produktionsprocessen.

  Stipendier för Regissör

  Det kan finnas stipendium för Regissör oavsett ifall du ska studera, forska eller redan arbetar som Regissör:

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Kompetensutveckling inom Design och Foto

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en regissör:
  27 100 kronor per månad

  Källa: SCB

  ...
  Film & Performance, 1 - 3 år – Regent’s University, STUDIN – Study International

  Regent’s University erbjuder studier på den högsta nivån i en internationell miljö där du som student är i fok...

  London

  Acting for Film, 1-2 år – Prague Film School, STUDIN – Study International

  Utbildningen fokuserar på skådespel för film där du utbildas i teknik, screen acting, filmproduktion, rösttekn...

  Prag

  Filmarbetarlinjen, Marieborgs Folkhögskola

  Svensk film skördar framgångar på internationell nivå med kreativa och kvalitativa produktioner. Svenska produ...

  Norrköping

  Piraja