https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Veterinär & Djurvård

 • Ridinstruktör – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Ridinstruktör samt relaterad information om hur mycket en Ridinstruktör tjänar i lön, hur det är att jobba som Ridinstruktör, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Ridinstruktör utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Ridinstruktör?

  En Ridinstruktör undervisar och lär ut hur man rider en häst. Den praktiska träningen sker på ridbanor inom- eller utomhus. När eleven är tillräckligt duktig får man rida i terräng. Övningar kombineras med hästkunskap där man får lära sig att sköta om hästen, hur man sadlar den och hur man mockar i stallet.

  Några dagar i veckan har ridinstruktörer stalltjänst på förmiddagarna. Alla som arbetar på ridskolan deltar i stallarbetet. Det gäller bland annat att kontrollera att hästarna är friska. Andra uppgifter är att göra rent i spiltor eller boxar och se till att sadlar och annan utrustning är i ordning. På förmiddagarna sker ofta också undervisning av t.ex. funktionshindrade, som kan kräva speciell utrustning och särskilda insatser av personalen.

  Det är viktigt att hästarna behåller sitt inlärda beteende. De kan bli förvirrade av ridelever som inte alltid gör rätt. Av det skälet måste hästarna regelbundet ridas av kunniga ryttare för att befästa de kunskaper som ridskolehästarna ska ha. På förmiddagarna kan ridinstruktörerna också ägna tid åt att rida in eller fortbilda unghästar, som stallet köpt in. Den praktiska undervisningen i ridning sker i regel på eftermiddagar och kvällar.

  Arbetsuppgifter

  Förutom att hålla i ridundervisning undervisar även Ridinstruktören om hästkunskap, hästskötsel och olika praktiska färdigheter som exempelvis sadla, rykta, utfodring och vård av hovar.

  Var arbetar man?

  Ridinstruktörer arbetar på ridskolor runt om i landet, men även på ridklubbar, ryttarföreningar och inom Svenska Ridsportförbundet.

  Videointervju med en Ridinstruktör

  Ingen videointervju för tillfället

  Vilken utbildning krävs för att bli Ridinstruktör

  Utbildning till ridinstruktör förutsätter förkunskaper i hästkunskap och grundlig erfarenhet av ridning. På det treåriga Naturbruksprogrammet i gymnasieskolan kan man välja en inriktning av utbildningen mot hästhållning. Även ett antal kommunala hästgymnasieskolor har hästinriktade program. Vid flertalet naturbruksgymnasier finns möjlighet att avlägga yrkesdiplomering för hästskötare. Svenska Ridsportförbundet anordnar dessa yrkesprov till hästskötare – ridsport.

  Att studera till Ridinstruktör

  Utbildningen innehåller många praktiska moment men också teoretiska ämnen som hästkunskap och stallskötsel. En av de vanligaste yrkesrollerna för hippologer är ridlärare. En Hippolog arbetar med alltifrån utbildning av hästar till personalfrågor, möjlighet att bedriva undervisning och driva ridskoleverksamhet, träna hästar och driva ett galopp- eller travstall.

  Behörighetskrav för att plugga till Ridinstruktör

  Då de flesta går en gymnasieutbildning för att bli ridinstruktör, gäller behörighet för gymnasiet.

  Studera till Ridinstruktör utomlands

  Mer information inom kort.

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Ridinstruktör i Norge på Søk Utdanning.

  Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

  Vi saknar information om relevanta vidareutbildningar, däremot kan det vara intressant att plugga till hippolog eller att studera till veterinär.

  Specialisering och inriktningar

  Som Ridinstruktör kan även jobba som tränare, hästutbildare eller ungdomsledare inom häst.

  Skillnad mot liknande yrken

  Jämför med Tränarens arbete som skiljer sig från ridlärarens genom att tränaren oftast har fokus på ett ekipage åt gången eller med Foderrådgivare med specialinriktning mot hästar. Hästar behöver ju liksom andra djur få i sig näringsämnen, vitaminer och mineraler i rätt mängd.

  Stipendier för Ridinstruktör

  Vi saknar information om stipendier för ridinstruktörer.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en ridinstruktör:
  22 700 kronor per månad

  Källa: SCB

  ...
  KI