Vad är och gör en Scenograf?
Scenografen utformar scenmiljöer samt ibland också kläder för teater, film och TV. Scenografin, det vill säga dekoren och rekvisitan, är tillsammans med många andra konstnärliga uttrycksmedel, en del av den dramatiska framställningen.
Scenografen samarbetar med många olika yrkeskategorier inom teatern bland annat med skådespelare, ljus- och scentekniker samt hantverkare som snickare, teatermålare och skräddare.
En stor del av den scenografiska planeringen görs i samarbete med regissören, medan de mer praktiska detaljerna görs i samråd med olika hantverkare som i sin tur tillverkar dekor, kulisser, kläder med mera. För att kunna fungera som länk till alla dessa yrkesgrupper måste scenografen veta något om hur det praktiska arbetet utförs. Scenografers fungerar som arbetsledare och följer noga hantverkarnas arbete med att snickra och måla kulisser.
En Scenograf måste kunna teckna och skissa på konstruktioner för att göra olika scenbilder som inkluderar rekvisita och kostymer. Ibland är det en Kostymtecknare som ritar kläderna.
Känsla för färg och form är viktigt för en Scenograf. Det är också viktigt att man har kunskaper om teater, film och kulturhistoria.
Scenografen har ett stort ansvar för arbetsmiljön på scenen, bland annat för att säkerhetsföreskrifter följs då dekor och rekvisita tillverkas.
I arbetet ingår ofta mycket resor och boende på annan ort är vanligt. Arbete och arbetstider styrs till största delen av Scenografen själv.
Arbetsuppgifter
En Scenograf har en arbetsledande befattning och ansvarar för att alla sköter sina uppgifter kring en teater- eller filmföreställning. Det är ett varierat arbete där man arbetar i högt tempo. Bland annat ansvarar Scenograf för
- läsa och diskutera med andra om manus
- göra skisser av scenens inramning
- bestämma kulisser
- skaffar fram nödvändig rekvisita
- se till att hantverkare snickrar och målar
- stämma av dekor i olika scener med produktionslaget
- hålla koll på tidsschemat
Var arbetar man?
En del Scenografer är anställda vid en teater eller på TV, medan andra arbetar på frilansbasis.
Videointervju med en Scenograf
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Scenograf
Många Scenografer har en grundutbildning som hantverkare, skräddare eller inredningsarkitekt. På Dramatiska Institutet (DI) i Stockholm finns en treårig scenografiutbildning. Genomgången grundskola är det formella behörighetskravet, men utbildningen förutsätter erfarenhet från exempelvis radio, TV, teater eller konstnärlig verksamhet. Antagningen görs i flera steg med intervjuer och tester och uppgifter. En ettårig förberedande yrkesutbildning för scenografer finns inom det fristående Folkuniversitet i Stockholm.
Att studera till Scenograf
På olika håll i landet finns det en ettårig påbyggnadsutbildning inom Komvux. Denna utbildning är tänkt som förberedande för de som sedan vill söka sig vidare. I Skellefteå finns TV-scenografi/produktion design I och II, som vardera omfattar ett år. Målgrupp för grundutbildningen är personer med avslutad gymnasieutbildning samt konstnärlig utbildning eller dokumenterad konstnärlig fallenhet. Utbildningen vänder sig till personer med grundutbildning eller dokumenterade erfarenheter inom TV/film-scenografi.
Behörighetskrav för att plugga till Scenografer
Det krävs grundläggande behörighet för högskolan att plugga till Scenograf på högskola. Urvalet görs sen baserat på grund och ofta krävs arbetsprov. Intervjuer och skriftlig motivering kan också förekomma.
Studera till Scenograf utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Scenograf i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Det finns magister- och masterprogram för Scenograf, många av dessa utbildningar finns utomlands. Klicka på Magister/Master till vänster för att se eventuell vidareutbildning för Scenograf .
Specialisering och inriktningar
Det finns några liknande befattningar inom film och teater , till exempel
Attributmakare tillverkar föremål och detaljer som inte går att köpa i handeln, antingen för att de är svåra att få tag på eller för att de ska vara speciella. Det kan till exempel vara attrapper, konstgjorda smycken, maträtter eller föremål som ska slås sönder. Attributmakaren arbetar med en mängd olika material, förutom trä och metall med till exempel lera, plast, gummi och olika konstmaterial.
Skillnad mot liknande yrken
Det finns några liknande befattningar inom film och teater, till exempel Rekvisitör som tar fram alla rekvisita eller Attributmakare som tillverkar olika föremål och detaljer för produktionen.
Stipendier för Scenografer
Det kan finnas stipendium för Scenografer oavsett ifall du ska studera, forska eller redan arbetar som Scenografer:
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.