https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618810686/us/modnseijtb0godejqnhq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1613482465/us/fu9jvhvwkcvei1gdtdo1.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Transport

 • Spårvagnsförare

  Arbetet som spårvagnsförare är ett serviceyrke. För det mesta finns ingen konduktör på spårvagnen och och då ska föraren utöver att köra spårvagnen även sköta försäljning och kontroll av färdbevis.

  Läs mer

  Vad är / gör en Spårvagnsförare?

  Spårvagnar i linjetrafik finns i Stockholm, Göteborg och Norrköping. På många sätt påminner spårvagnsförarens arbete om busschaufförens. Man måste hålla de tider som anges i tidtabellerna. Spårvagnsföraren måste vara ansvarsfull, noggrann och klara av att göra flera saker samtidigt utan att bli stressad. Dessutom måste man alltid sätta säkerheten främst. Det gäller att kunna behålla sitt lugn, till exempel när det uppstår besvärliga situationer i trafiken.

  Som spårvagnsförare möter man många människor varje dag. I mötet med kunderna måste man vara serviceinriktad. Där konduktör saknas är det spårvagnsförarens uppgift att sälja och kontrollera färdbevis. Därmed kan man ha ansvar för en egen kassa. Vid behov ropar föraren ut hållplatser och informerar passagerarna om störningar i trafiken. Ibland behöver passagerare hjälp, till exempel med att komma på och av spårvagnen.

  Spårvagnsföraren ansvarar för passagerarnas säkerhet. Föraren står i kontakt med trafikledningen genom kommunikationsradio och kan därigenom få instruktioner eller information om förseningar och andra händelser. Föraren kan också genom trafikledningen få hjälp om något oväntat skulle inträffa, till exempel tekniska problem eller sjukdomsfall hos passagerarna.

  Utbildning till Spårvagnsförare

  Vilken utbildning krävs för att bli Spårvagnsförare? Spårvagnsförare utbildas internt inom företagen. Reglerna för att bli antagen kan skilja något mellan trafikföretagen.

  ...
  Fortum-stortavla