https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618810686/us/modnseijtb0godejqnhq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1613482465/us/fu9jvhvwkcvei1gdtdo1.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Transport

 • Speditör – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Speditör samt relaterad information om hur mycket en Speditör tjänar i lön, hur det är att jobba som Speditör, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Speditör utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Speditör?

  En Speditör organiserar transporter, i huvudsak mellan olika länder, men även inrikes. När Speditören kontaktas av en kund måste man först skaffa sig kunskap om godsets storlek, värde och när det finns tillgängligt. Därefter bokar man plats för godset hos en transportör och utfärdar de olika dokument som erfordras, till exempel import/export-handlingar och tullhandlingar. Speditören kan även teckna försäkring för godset samt ordna med lagring. I arbetet som speditör ingår att ge råd om lämpliga transportvägar och utreda komplicerade transportproblem, till exempel ifråga om farligt gods. Man förhandlar också med kunder och transportörer om priser, avtal och utreder reklamations- och skadeärenden.

  Som Speditör tillbringar man mycket tid vid datorn. Nya informations- och kommunikationssystem får en allt större betydelse för effektiviteten inom transportbranschen. Kommunikationssystem utvecklas som gör det möjligt att följa fordon, lastbärare och gods i Europa och övriga världen. Som Speditör kan man arbeta i transport - och speditionsföretag, på rederi, vid flyget eller inom handel och industri. Ibland kan man vara specialiserad på till exempel bilspedition eller flygspedition.

  Arbetsuppgifter

  Exempel på arbetsuppgifter för Speditörer är att reservera plats för godset på önskad transport och att kontrollera att de dokument som behöver följa med finns och är korrekta. En viktig uppgift är att kontrollera att sändningarna är korrekta enligt de säkerhetsregler som finns till exempel inom flyget. Det gäller såväl lokala och nationella som internationella säkerhetsbestämmelser. Andra arbetsuppgifter kan vara att

  • informera kunder
  • skriva fraktsedlar
  • ta reda på fraktvillkor
  • informera om priser
  • beräknar vikter på gods
  • ordna med transportförsäkringar
  • hantera reklamationer vid förkommet gods

  Var arbetar man?

  Speditörer arbetar främst på en Speditionsfirma. Många arbetar också på fraktavdelningar eller flygbolagens fraktförsäljningsagenter, men framförallt i flygfraktterminaler, vid och omkring de stora flygplatserna i Sverige. Man kan även arbeta på en godsterminal, ett stuveri, inom industrin, på lagerterminaler, åkeriföretag, lastbilscentraler eller inom handeln.

  Videointervju med en Speditör

  Ingen videointervju för tillfället

  Vilken utbildning krävs för att bli Speditör

  Det finns flera yrkeshögskoleutbildningar (YH) inom logistik och transportledning.

  Att studera till Speditör

  Ofta gäller arbetsplatsupplärning. Det kan vara meriterande att ha arbetat som fraktassistent inom flyget om man vill utbilda sig till speditör. Om man arbetar med gods som kommer från länder utanför EU kan man ha nytta av kunskaper om tullagar. Utbildning sker internt på arbetsplatsen. Beroende på arbetsgivare kan det variera från en vecka till ett par månader innan man genomgått alla internutbildningar.

  Behörighetskrav för att plugga till Speditör

  Då de flesta går en gymnasieutbildning för att bli Speditör, gäller behörighet för gymnasiet. För YH-utbildningar till Speditör krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolan och särskilda krav kan förekomma beroende på vilken utbildning du väljer.

  Studera till Speditör utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Speditör i Norge på Søk Utdanning.

  Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

  Vi saknar information om vidareutbildning för Speditör.

  Specialisering och inriktningar

  Som Speditör kan man rikta in sig mot att arbeta enbart med utländska transporter.

  Skillnad mot liknande yrken

  Se även Fraktassistent vid flyget som planerar och sköter det pappersarbete som krävs för flygtransport av gods av olika slag.

  Stipendier för Speditör

  Vi saknar information om stipendier för Speditör.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Internship och traineeprogram inom Transport
  Kompetensutveckling inom Transport

  Frågor på studievägledningen relaterad till speditör

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en speditör:
  31 100 kronor per månad

  Källa: SCB

  ...
  Fortum-stortavla