Vad är och gör en Toxikolog?
Toxikologi är läran om kemiska ämnens skadliga effekter på levande organismer. Toxikologer studerar med hjälp av olika modeller hur skilda ämnen kan påverka människors hälsa vid olika exponeringssituationer. Det kan till exempel handla om att bedöma risken för att olika kemiska ämnen kan orsaka fosterskador och sjukdomar som exempelvis cancer. En gren av toxikologin, ekotoxikologi, undersöker hur kemiska ämnen påverkar ekosystem och olika organismer i miljön. De som jobbar med detta kallas Ekotoxikologer.
Toxikologisk testning sker i olika modeller och testsystem. Som Toxikolog måste man ha god kunskap och förståelse för egenskaper hos dessa olika prediktiva försöksmodeller samt deras betydelse och tillämpningsområden.
Med utgångspunkt från studier kan Toxikologen ange riktlinjer för vilka nivåer som är acceptabla ur hälso- eller miljösynpunkt. De rekommendationerna kan sedan vara vägledande när myndigheter som Livsmedelsverket, Kemikalieinspektionen och Läkemedelsverket.
I Toxikologens uppgifter ingår även att ge information om risker till allmänheten och politiker om nya forskningsresultat.
Arbetsuppgifter
Toxikologer kan ha olika typer av arbetsuppgifter bland annat
- bedöma risker och skador
- undersöka hur kemiska ämnen påverkar ekosystem
- studera spridningen av bekämpningsmedel
- undersöka kring tungmetaller
- forska och ge rekommendationer
- sammanställer rapporter och utvärderar
- ge riktlinjer för acceptabla nivåer kring olika ämnen
Var arbetar man?
Vissa Toxikologer är knutna till universitet och högskolor. Andra arbetar med mer tillämpad toxikologi på olika myndigheter. Toxikologer finns även inom näringslivet framför allt inom läkemedels-, livsmedels- och kemisk industri och inom konsultbranschen.
Videointervju med en Toxikolog
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Toxikolog
Det finns flera masterprogram och fristående kurser inom områdena toxikologi och ekotoxikologi vid olika universitet, bland annat i Stockholm, Uppsala och Lund. För att vara behörig till program på masternivå krävs exempelvis en kandidatexamen med lämpligt innehåll. Det finns även fristående kurser i ämnet. Karolinska Institutet i Stockholm erbjuder ett masterprogram i Toxikologi (120 hp).
Att studera till Toxikolog
Ekotoxikologer studerar hur olika kemiska ämnen påverkar ekosystem och miljön. Det finns många inriktningar om du vill arbeta som Toxikolog exempelvis biokemi, mikrobiologi eller cellbiologi.
Behörighetskrav för att plugga till Toxikolog
Det krävs grundläggande behörighet för högskolan att plugga till Toxikolog på högskola.
Studera till Toxikolog utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Toxikolog i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Det finns magister- och masterprogram för Toxikolog, för att kunna söka dom måste man ha en kandidatexamen i ämnet. Klicka på Magister/Master till vänster för att se eventuell vidareutbildning för Toxikolog.
Specialisering och inriktningar
Det är ganska vanligt att en Toxikolog riktar in sig mot något ämne, till exempel skog- eller miljöpåverkan. .
Skillnad mot liknande yrken
Se även Biologyrken. En Biolog har ofta som uppgift att identifiera och förklara biologiska problem eller Biomedicinsk analytiker som arbetar med olika undersöknings- och analysmetoder.
Stipendier för Toxikolog
Vi saknar information om stipendier för Toxikolog.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Internship och traineeprogram inom Medicin, kemi och farmaci
Kompetensutveckling inom Vård och hälsa
Lön & Löneutveckling
33 200 kronor per månad
Källa: SCB