https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618810686/us/modnseijtb0godejqnhq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1613482465/us/fu9jvhvwkcvei1gdtdo1.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Transport

 • Transportledare – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Transportledare samt relaterad information om hur mycket en Transportledare tjänar i lön, hur det är att jobba som Transportledare, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Transportledare utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Transportledare?

  Transportplanerare vid företag och industrier undersöker hur de varor som företaget tillverkar och/eller säljer ska transporteras mest effektivt. Som Transportledare har man många kontakter med kunder och yrkesförare. Det är viktigt att vara serviceinriktad och kunna överblicka flera saker samtidigt.

  Transportledare vid ett speditionsföretag arbetar i en ledningscentral och tar emot order från kunder som ringer och berättar vad de har för gods, vart det ska och när det skall vara framme. Transportledaren kontaktar en transportör och kontrollerar om det finns plats för kundens gods. Kontakten med yrkesförarna sköts med hjälp av datakommunikation, som mobitex, komradio eller telefon.

  Transporter ska planeras så att de blir så effektiva, billiga och miljövänliga som möjligt. Av ekonomiska skäl strävar företagen efter att binda så lite kapital som möjligt i lager. Det leder till att ökade krav ställs på att transporterna sker snabbt, i rätt tid och till rätt plats. Om en körning är fullastad och man behöver ha med mer gods måste transportledaren hitta någon annan lösning så att godset kommer fram i rätt tid. Transportbranschen och industrin arbetar också för att i än högre grad samordna och effektivisera transporterna.

  Nya informations- och kommunikationssystem utvecklas för att bevaka, styra och kontrollera flödet av gods liksom persontrafik. Därför är det viktigt att ta till sig kunskap om den nya tekniken. På många företag kan man till exempel med hjälp av GPS (global positioning system) övervaka var bilarna befinner sig. När det kommer in en order kan transportledaren snabbt se var närmaste bil finns och omedelbart skicka ut en körorder till chaufförens skrivare. Vid större företag kan uppgifterna vara uppdelade så att transportledaren antingen är specialiserad på att ta emot order och lägga in dem i datorn eller på att fördela godset mellan transportörerna.

  Arbetsuppgifter

  En Transportledare håller många bollar i luften och arbetar med bland annat

  • informera och prata med kunder
  • skriva fraktsedlar och gods
  • ta reda på fraktvillkor
  • informera om priser
  • beräknar vikter på gods
  • ordna med transportförsäkringar
  • hantera reklamationer vid förkommet gods

  Var arbetar man?

  Transportledare kan arbeta vid ett företags distributionsavdelning, på transport- och speditionsföretag, vid flyget, vid järnvägen, på ett taxiföretag eller vid lokaltrafiken.

  Videointervju med en Transportledare

  Ingen videointervju för tillfället

  Vilken utbildning krävs för att bli Transportledare

  Flera yrkeshögskolor (YH) anordnar utbildningar till transportledare. Vid Malmö Högskola finns en två år lång utbildning Transportmanagement.

  Att studera till Transportledare

  Ofta gäller arbetsplatsupplärning. Det kan vara meriterande att ha arbetat som Fraktassistent inom flyget om man vill utbilda sig till Speditör. Om man arbetar med gods som kommer från länder utanför EU kan man ha nytta av kunskaper om tullagar. Utbildning sker internt på arbetsplatsen. Beroende på arbetsgivare kan det variera från en vecka till ett par månader innan man genomgått alla internutbildningar.

  Behörighetskrav för att plugga till Transportledare

  Då de flesta går en gymnasieutbildning för att bli Transportledare, gäller behörighet för gymnasiet. För YH-utbildningar till Transportledare krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolan och särskilda krav kan förekomma beroende på vilken utbildning du väljer.

  Studera till Transportledare utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Transportledare i Norge på Søk Utdanning.

  Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

  Det finns magister- och masterprogram för Transportledare med inriktning logistik, klicka på Magister/Master till vänster för att se eventuell vidareutbildning för Transportledare.

  Specialisering och inriktningar

  En Transportledare kan man rikta in sig mot att arbeta enbart med utländska transporter.

  Skillnad mot liknande yrken

  Se även Fraktassistent vid flyget som planerar och sköter det pappersarbete som krävs för flygtransport av gods av olika slag.

  Stipendier för Transportledare

  Vi saknar information om stipendier för Transportledare.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Internship och traineeprogram inom Logistik, transport och shipping
  Kompetensutveckling inom Transport

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en transportledare:
  30 200 kronor per månad

  Källa: SCB

  ...
  Fortum-stortavla