https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1656403024/us/swdv6tlqh8dxytl4ckss.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1581326749/us/jvh2u1elbiwqnfgxm3nr.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1656403262/us/oiinbopmwvakb3xdwfz6.gif
Kunskapscentrum Markaryd
Kunskapscentrum Markaryd

Fakta

Kontakt

 • Ort

  Markaryd

 • Längd

  3 år

 • Lärosäte

  Kunskapscentrum Markaryd

 • Sista ansökningsdatum

  15 februari

 • Startdatum

  HT

 • Utbildningstyp

  Yrkesprogram

 • Områdesbehörighet/behörighet

  Se utbildarens hemsida

 • Examen

 • Kategorier:

  El- och energiprogrammet (EE)

 • Kontakt

  Tel: 0433-722 08 / 722 09
  Mail: kcm@markaryd.seKunskapscentrum Markaryd

Kunskapscentrum Markaryd

Dags att välja till gymnasiet? Då är det inte bara en utbildning du ska välja. Du ska också välja en skola där du får möjlighet att utvecklas. En som ger dig bästa chansen till fortsatta studier eller... Läs mer

El- och energiprogrammet


En utbildning i teknikens framkant som ger dig kunskap för det moderna samhällets alltmer ökande behov.

Programinformation

Föreställ dig din vardag utan elektricitet. Ganska snart inser du vilken central roll el och elektronik har i våra liv och hur mycket runt omkring oss som vi bara tar för givet. Utvecklingen inom området går fort och man måste kunna sina saker för att hänga med. Det lär du dig på El- och energiprogrammet. Extra spännande blir utbildningen eftersom du får ta del av ny teknik och utrustning som krävs för att tillfredsställa samhällets eltekniska behov. När du går ut har du en yrkesutgång som kan ge dig jobb direkt i många branscher men också en bra grund om du vill studera vidare, t ex på yrkeshögskola.

I skolans modernt utrustade lokaler får du prova olika arbetssätt och i undervisningen ingår många laborationer och verklighetsbaserade uppgifter.

APL –  arbetsförlagt lärande

Teori varvas hela tiden med praktik, bl a ingår 15 veckors praktik (APL) där du knyter värdefulla kontakter för framtiden.

”Stämningen på KCM är väldigt bra och lärarna är väldigt duktiga. Alla är trevliga mot varandra. EE är ett bra praktiskt program och jag valde el för att jag vill bli elektriker.”
Oscar Svensson, student

"Teknik college"

Teknikcollege är en kvalitetsstämpel på utbildningar där kommuner, utbildningsanordnare och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar. Genom ett nära samarbete med såväl lokala som regionala företag utformas innehållet i utbildningarna så att det passar näringslivets framtida behov. Eleverna har möjlighet att läsa utökat program där kurser som Matematik 2c–3c, Fysik 1a–2 och Kemi 1 kan ingå.

KCM satsar på certifieringar av eleverna

Vi kommer att kunna erbjuda olika certifieringar inom Microsoft Technology Associate (MTA) Dessa certifieringar är till för dig som vill satsa lite extra. Certifieringarna innebär att du får ett bevis på grundläggande kunskaper inom dessa områden:

 • Windows Server Administration Fundamentals
  Innebär att du kan administrera en Windows-server
 • Networking Fundamentals
  Innebär att du har grundläggande kunskaper i nätverksteknik
 • Security Fundamental
  Innebär att du har grundläggande kunskaper i nätverkssäkerhet.

Inriktningar

Dator - och kommunikationsteknik (med automationsteknik)

Inriktningen är ny för i år och riktar sig till dig som är intresserad av datorer och kommunikationsteknik. Du lär dig att administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem men du lär dig även om installation och drift av automatiserade produktionssystem såsom robotar, PLC och andra moderna styrsystem. Utöver det får du förutsättningar att skaffa dig elbehörighet.

Elteknik

Du lär dig att installera, underhålla och reparera elanläggningar, eldistributionsnät, larm och TV- och datanät. Dessutom ingår branschprov och elsäkerhetsprov vilket krävs för att bli certifierad elektriker. I utbildningen ingår många praktiska övningar.