https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1656403024/us/swdv6tlqh8dxytl4ckss.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1581326749/us/jvh2u1elbiwqnfgxm3nr.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1656403262/us/oiinbopmwvakb3xdwfz6.gif
Kunskapscentrum Markaryd
Kunskapscentrum Markaryd

Fakta

Kontakt

 • Ort

  Markaryd

 • Längd

  3 år

 • Lärosäte

  Kunskapscentrum Markaryd

 • Sista ansökningsdatum

  15 februari

 • Startdatum

  HT

 • Utbildningstyp

  Yrkesprogram

 • Områdesbehörighet/behörighet

  Se utbildarens hemsida

 • Examen

 • Kategorier:

  VVS- och fastighetsprogrammet (VF)

 • Kontakt

  Tel: 0433-722 08 / 722 09
  Mail: kcm@markaryd.seKunskapscentrum Markaryd

Kunskapscentrum Markaryd

Dags att välja till gymnasiet? Då är det inte bara en utbildning du ska välja. Du ska också välja en skola där du får möjlighet att utvecklas. En som ger dig bästa chansen till fortsatta studier eller... Läs mer

VVS och fastighetsprogrammet


En utbildning där ansvar, social kompetens, service och tekniskt kunnande är viktiga hörnstenar i yrkesutövningen. VVS & Fastighetsprogrammet är ett yrkesprogram med grundläggande behörighet till högskolan.

Programinformation

Genom att både använda huvud och händer får du kunskap i VVS samt kyl- och värmepumpsteknikens olika områden; installation, drift, underhåll, service och övervakning av reglerutrustning för datoriserade program. Det ingår även att lära sig olika svetstekniker.

VVS-montörer ställs dagligen inför uppgiften att montera rörledningar och andra komponenter som gör att vi kan duscha, tvätta och ha ett skönt inomhusklimat. Förutom själva installationen har montören ofta ansvar för att sköta exempelvis planering och inköp samt träffa kunder/beställare och leverantörer, många inom branschen blir egna företagare, därför behövs även kunskap inom ekonomi och service.

Kyl- och värmepumpsmontören jobbar också mycket nära kunder och målet är att bli certifierad kylmontör. I våra nya miljöbyggnationer på KCM för badrumsinstallation och apparatrum får du en känsla för verklighetstrogna installationer och övningsmoment för att vara väl förberedd för lärlingsperioden.

”Det bästa med att gå på KCM är att man lär sig väldigt mycket, det är bra stämning samt att det är lugnt och skönt på skolan. KCM:s lokaler är riktigt fräscha. Jag valde VF för att jag vill jobba med händerna och få ett jobb snabbt när jag slutar.”
Dennis Magnusson, student

Förstklassig skola

Hos oss träffar du engagerade lärare, du arbetar i mindre klasser och får stor chans till mycket extrahjälp. Vi varvar det praktiska med teori, men den större delen av tiden får man arbeta praktiskt. Vi har fräscha lokaler och mycket övningar som förbereder dig bra inför lärlingstiden. Du går på en skola som ligger precis intill tåg & buss station med bra pendlingsmöjligheter (se mer om pendlingstider under Hitta hit).

APL – arbetsplatsförlagt lärande

Under din tid på skolan ingår 15 veckors praktik (APL) här krävs engagemang, punktlighet och att visa framfötterna för att kanske få en anställning efter tiden i skolan. Tiden är uppdelad på 3 år.
ÅK1: 1 veckas studiebesök/kursutbildning. ÅK2: 6 veckors praktik på företag. ÅK3: 8 veckors praktik på företag fördelad över 2 tillfällen under läsåret.

Inriktning

VVS

Som VVS Montör arbetar man med mycket eget ansvar som kräver kreativitet, fantasi och problemlösning. Man arbetar ofta direkt mot kund och får sköta inköp, planering samt träffa beställare och leverantörer.

Vägen till VVS-montör: 3 år gymnasial utbildning med godkända betyg och 2 år lärlingstid (3400 timmar) samt branschprov för att bli certifierad.

På VVS & Fastighetsprogrammet lär du dig bl.a. om följande:

 • Kyl & Värmepumpsteknik
 • Sanitetsteknik
 • Värmeteknik
 • Entrepenadteknik
 • VVS Teknik
 • Svetsning & Lödning

Studera vidare

Om du vill studera vidare efter VVS- och fastighetsprogrammet är här några förslag på utbildningsvägar: Högskoleingenjör, civilingenjör, energitekniker, servicetekniker och mycket mera.

Programmet ger direkt behörighet till Yrkeshögskolans utbildningar (YH).